Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Prinselijk kussengevecht
Medezeggenschap 02 april 2019

Soap om voorzitterschap OR

reacties 1

Woensdag kiest de nieuwe ondernemingsraad een voorzitter. Doorgaans is er maar één kandidaat, en daar zag het dit jaar ook naar uit.

Zittend voorzitter Henk Olijhoek leek een onomstreden kandidaat om nog twee jaar door te gaan, zeker ook omdat zijn FNV-fractie met tien zetels de grootste blijft... Totdat vorige week donderdag deze tweet het levenslicht zag:

------------

Kun je in 300 woorden uiteenzetten dat je #voorzitter van de #OR @VUamsterdam wil worden en waarom? Poging gewaagd, het zijn 4 woorden meer geworden 😉 Woensdag verkiezingen voorzitter en DB. Spannend! #WieNietWaagtWieNietWint
— Josephien Sierag 📚✌️♻️ (@josephiensierag) March 27, 2019
------------

Sierag is zittend raadslid, óók voor de FNV-fractie, en nu herkozen.

Olijhoek blijkt verrast: hij zegt niet te weten dat zijn fractiegenoot zich kandidaat wil stellen. Bonje in de fractie? Sierag laat weten niet op korte termijn in de gelegenheid te zijn Advalvas te woord te staan, en verwijst naar het secretariaat van de Ondernemingsraad. Dat mailt: 'Kandidaten voor het voorzitterschap: Henk Olijhoek en Johan Wempe.'
Geen Sierag dus.
Om een toelichting gevraagd mailt Sierag dat ze dringend verzocht is niets te vertellen over wat er binnenkamers is gebeurd. Wel blijkt zij nu kandidaat te zijn voor het dagelijks bestuur.

Binnenskamers

Tegenkandidaat Johan Wempe, hoogleraar economie, wordt raadslid voor de Vawo: een nieuwe fractie - niet zo vreemd dat die meedingen naar het voorzitterschap. Maar een tegenkandidaat uit de eigen gelederen is bij de OR nog nooit vertoond.

Tussen verschillende fracties is wél eerder strijd geweest over het voorzitterschap. Zo eiste de FNV-fractie in 2011, toen zij een absolute meerderheid in de OR haalde, het voorzitterschap op ten koste van zittend voorzitter Johan Sturm, afkomstig uit de CNV-fractie.

Boterzacht

Zullen er nu nog meer kandidaten opstaan? Volgens Olijhoek is niets onmogelijk. “De regels zijn boterzacht. Volgens mij kan iemand zich nog op de vergadering zelf kandidaat stellen.”

Woensdag hakt de nieuwe OR de knoop door: in een schriftelijke stemming op een besloten bijeenkomst.

Dirk de Hoog
BEELD: Rob Bogaerts/Anefo [CC0]

{ Lees de 1  reacties }

hits 623
Door Verontruste VU’er op 03 april 2019

Schrijnend voor een orgaan wat democratie en transparantie bepleit. Wat is er in godsnaam met de OR gebeurt?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.