Campus 24 juni 2014

Slachting bij geesteswetenschappen: één op acht opleidingen onvoldoende

Drie geesteswetenschappelijke opleidingen aan de VU zijn door accreditatieorganisatie NVAO afgekeurd. Het gaat om de bachelors media, kunst, design en architectuur; literatuur en samenleving; en religiewetenschappen. Daarnaast zijn onderdelen van de master kunst- en cultuurwetenschappen als onvoldoende beoordeeld

Deuren sluiten

In totaal heeft de NVAO aan de verschillende universiteiten 26 opleidingen in de geesteswetenschappen afgekeurd. Als ze zich niet binnen twee jaar herpakken, moeten ze hun deuren sluiten.

Het zijn harde cijfers. Eén op de drie opleidingen geschiedenis – bachelor én master – heeft een onvoldoende gekregen. Hetzelfde geldt voor één op de vier mediastudies en één op de zes opleidingen kunst & cultuur.

De uitkomst is zo ernstig dat onderwijskeurmeester NVAO aan de bel trekt. Normaal gesproken velt de NVAO zijn oordeel over opleidingen in alle stilte en zet de rapporten ergens op haar website. Nu treedt de NVAO ermee naar buiten.

Hardste klappen

Het nieuws was aan sommige universiteiten al wel bekend. In Maastricht, waar de hardste klappen vallen, zijn zes van de zeven opleidingen afgekeurd. Utrecht, Groningen en de Universiteit van Amsterdam krijgen allemaal vier onvoldoendes, maar die hebben veel meer geesteswetenschappelijke opleidingen in huis.

Het lag niet aan de deskundigen die de opleidingen moesten doorlichten, onderstreept de NVAO. De rapporten van de beoordelingscommissies waren goed. “De commissies hebben het omvangrijke cluster met precisie en met gevoel voor de eigenheid van de opleidingen beoordeeld.”

Vreemde beoordelingen

Het probleem zit vooral in het eindniveau. De commissies namen steeds een steekproef uit de scripties van opleidingen. Als ze daarin vreemde beoordelingen tegenkwamen, vroegen ze meer scripties op. De opleidingen stellen allemaal verschillende eisen aan het eindwerkstuk en daar hielden de commissieleden volgens de NVAO rekening mee, maar de scripties moesten wel van academisch niveau zijn.

Er zijn een paar verklaringen voor de slechte prestaties van de geesteswetenschappen, meent de NVAO. Veel losse masteropleidingen zijn de afgelopen jaren samengevoegd tot bredere opleidingen en dat ging niet altijd probleemloos. Vaak gaan de oude opleidingen gewoon door als afstudeerrichting, zonder samenhang met de rest van de opleiding.

Werkdruk is hoog

Verder komen de geesteswetenschappers soms tijd te kort doordat ze steeds meer aandacht aan onderzoek moeten schenken, naar voorbeeld van de succesvolle bètawetenschappers en medisch onderzoekers. “De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn in de beoordelingen terug te vinden. De werkdruk is in veel opleidingen hoog en vooral bij de grootschalige opleidingen leidt dat tot minder inzet voor onderwijs of de begeleiding van afstuderende studenten.”

Maar soms lijkt het ook slordigheid. Zo moesten examencommissies zich sinds 2011 meer bemoeien met de bewaking van de afstudeerkwaliteit, maar daar hebben ze lang niet allemaal werk van gemaakt. Aan sommige opleidingen waren ze er nog maar net mee begonnen.

Als 'goed' beoordeeld

De NVAO wil blijven meepraten over de kwaliteit van het onderwijs in de geesteswetenschappen, schrijft de keurmeester. Maar de opleidingen moeten het uiteindelijk zelf doen: ze gaan een herstelperiode van één of twee jaar in om hun onvoldoendes weg te werken. De komende jaren zal de NVAO beoordelen of ze daarin zijn geslaagd.

Er waren ook 21 opleidingen die juist boven de rest uitstaken en als ‘goed’ zijn beoordeeld. De meeste daarvan heeft de Universiteit Leiden in huis, maar ook de twee Amsterdamse universiteiten hebben er elk vier, net als de Rijksuniversiteit Groningen. De overige twee zijn van de Universiteit Utrecht.

Aan de VU kregen de bachelor en master archeologie, de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur en de master oudheidsstudies een 'goed' van de NVAO.

Update

Naast de vier opleidingen die als 'goed' beoordeeld werden, kregen er 13 een voldoende. Het onderdeel dat van de master kunst- en cultuurwetenschappen als onvoldoende is beoordeeld, is de leeromgeving.

HOP/BB

{ Lees de 1  reacties }

Door @notpicnic op 24 juni 2014

een paar snelle boude observaties:

gezien de grote lappen tekst die de volkskrant vanmorgen al op papier wist te publiceren lijkt zij mij ruim voordien inzage te hebben gehad in het pas vanmorgen door de NVAO gepubliceerde rapport.

Andere kranten zijn opvallend stil, waarom? Hadden NRC(next) , Trouw, AD, Telegraaf en ahum Metro, Spits voordien geen inzage? Gaf het NVAO de primeur aan de volkskrant !???

Als dat het geval is kunnen we de NVAO dan nog langer zien als een onafhankelijk accreditatie-orgaan ? Niet slechts politiek qua timing wanneer ze met dit rapport naar buiten komt - volkskrant "Het nieuws komt op een pikant moment. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over een rapport waarin de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid de noodklok luidt over de staat van het Nederlandse onderwijs." - maar ook nog eens politisering tav welk massa-medium krijgt de primeur ?

In hoeverre speelt de dubbele pet van NVAO's voorzitter Anne Flierman hierbij een rol ? De waarschuwingen dat een actief politicus geen vz van een accreditatie-orgaan kan en mag worden omdat het tot de politisering van dat onafhankelijke orgaan zou leiden lijken nu te worden bewaarheid.

In hoeverre is het onafhankelijke NVAO verworden tot een politiek instrument om de geesteswetenschappen te "reorganiseren" ?

Vergeet hierbij niet dat vergeleken met de vorige accreditatie-cycles er een andere meet-methodiek wordt gebruikt.

http://pearltrees.com/p/bHBcL part of http://pearltrees.com/p/2qZ1