NIEUWS

Wetenschap 13 juni 2014

Sensor meet hoe mensen zich bewegen

Informaticus Maarten van Steen ontwikkelde een apparaatje waarmee hij kan meten hoe mensen zich bewegen. Bijvoorbeeld in een museum of op een festival. Het is nu nog een sensor van 150 gram die aan een keycord om de nek bungelt, maar het doel is een soort horloge te maken.

“Met de verzamelde informatie kun je zien waar het druk gaat worden, omdat er bijvoorbeeld veel mensen in de richting van een nauwe doorgang lopen”, zegt Van Steen deze week in Advalvas. “Dan kun je suggesties doen voor interventie.” Daarmee kun je bijvoorbeeld grote opstoppingen en alle bijbehorende risico’s voorkomen.

Route op maat

Ook Philips en musea zijn geïnteresseerd, om te meten hoeveel een patiënt beweegt of hoe lang mensen naar een bepaald schilderij kijken. Van Steen: “Je kunt je voorstellen dat je bezoekers in de toekomst een route op maat geeft.”

Dat de privacy in het geding kan komen door de techniek, daar is Van Steen zich van bewust. Maar het apparaatje moet de informatie zo versleutelen dat die niet terug te leiden is naar één persoon, aldus de onderzoeker in het artikel.

Marieke Kolkman en Welmoed Visser
BEELD: Simon Blackley (Flickr CC)

hits 5

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.