blut
Studiefinanciering 22 mei 2019

Schuldhulpverlening moet toegankelijk zijn voor studenten, vindt minister

Studenten die een beroep doen op schuldhulpverlening, moeten hulp krijgen en gewoon verder kunnen studeren, vindt minister Van Engelshoven. Ze wil niet dat gemeenten hen verplichten om hun studie stop te zetten om in aanmerking te komen voor hulp.

Steeds meer studenten kloppen aan bij de schuldhulpverlening, bleek onlangs uit onderzoek van de branchevereniging voor schuldhulpverleners en sociale kredietbanken NVVK. Van de ruim 10 duizend jongeren die in 2018 hulp zochten, heeft bijna de helft studiefinanciering. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Stoppen door geldproblemen

De minister weet niet precies hoeveel studenten vanwege geldproblemen moeten stoppen met hun studie, schrijft ze in antwoord op Kamervragen. Navraag bij enkele instellingen leert dat het aantal beperkt is, aldus Van Engelshoven. Het zou gemiddeld om 0,1 tot 0,6 procent van het totaal aantal ingeschreven studenten per collegejaar gaan, dus om enige tientallen per instelling.

Gemeenten zijn tegenwoordig steeds vaker bereid om studenten met forse geldproblemen te helpen, wat de verdubbeling volgens het NVVK deels verklaart. Maar niet elke gemeente biedt schuldhulpverlening aan studenten. Daardoor moeten ze soms noodgedwongen stoppen met hun opleiding. Alleen wie beschikbaar is voor de arbeidsmarkt, heeft enige aflossingscapaciteit, is de gedachte.

Praten met gemeenten

Minister Van Engelshoven is het daar niet mee eens. Ze wil dat jongeren met geldproblemen kunnen blijven studeren en daarnaast worden geholpen met hun financiën. Dat moet volgens haar het uitgangspunt bij gemeenten worden. Ze is bereid om met de gemeenten te gaan praten waar studenten nog wel moeten stoppen met hun opleiding.

Wat gaat de minister doen om een verdere toename van schulden bij studenten tegen te gaan, wilde het CDA weten. Van Engelshoven heeft daarvoor al verschillende maatregelen getroffen, schrijft ze. Zo worden studenten die hun ov-kaart niet op tijd stopzetten, sinds dit jaar minder streng beboet. Ook communiceert de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nu tijdig met oud-studenten over hun aflosperiode en loopt er een experiment om lenende studenten bewuster te maken van de gevolgen van hun leengedrag.

Geen waarschuwing

Van Engelshoven was eerder niet bereid om een banner op de website van DUO te plaatsen met de tekst ‘geld lenen kost geld’. Daar blijft ze bij. Volgens haar draagt zo’n waarschuwing niet bij aan bewuster leengedrag.

Ook ziet ze niets in het idee van onder andere de Hogeschool Rotterdam dat DUO het collegegeld rechtstreeks aan de instellingen moet overmaken en niet aan de student. Studenten zouden dit geld zo niet meer aan andere zaken kunnen uitgeven en bouwen minder snel een schuld op. De minister betwijfelt of zo’n maatregel nut heeft. Volgens haar hebben studenten met financiële problemen veel meer aan goede begeleiding, bijvoorbeeld vanuit hun gemeente.

HOP/IS
BEELD: NoHoDamon (flickr)

{ Lees de 3  reacties }

Door NoHardFeelings op 22 mei 2019

Er staat een spelfout in de titel.

Door Judith Romijn op 23 mei 2019

Goedemorgen,

Ik werk sinds 2002 bij de UvA en heb 3 jaar geleden de post HBO opeleiding Budgetcoach afgerond en ben nauw betrokken geweest bij schuldhulverlenings traject. Het is veel belangrijker in een eerder stadium in te grijpen, dan het tot een schuldhulpverleningstraject te laten aankomen.Door studenten preventief te leren budgetteren en te coachen op zelfredzaamheid kan een hoop ellende voorkomen worden, zoals stress, ziekteverzuim, studievertraging, maar ook vaak schaamte die hierbij komt kijken. Door studenten tijdig in te laten zien wat hun uitgave patroon op de langere termijn betekent, kan voorkomen dat het aankomt op noodgedwongen stoppen met studie. Ik heb al vaker geopperd op mijn werk dat hier behoefte aan is bij studenten en ik hier graag een rol in zou willen vervullen.

met vriendelijke groet,

Judith Romijn