Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Protest op podium tijdens OAJ VU 2014
Campus 01 september 2014

Roerige opening academisch jaar

Verwarring in de foyer van het VU-hoofdgebouw, waar hoogleraren in toga hun opwachting maakten voor de opening van weer een nieuw academisch jaar. De toegang tot de aula werd echter versperd door actievoerende studenten en medewerkers, en het leek erop dat ze dit de hele middag gingen volhouden.

Er was veel lawaai, er waren veel journalisten, want de vakbonden, waaronder Abvakabo, hadden vlak voor het weekend al acties aangekondigd. De actiegroep Titanic van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen en die van wetenschapsfilosoof Hans Radder, het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten, hadden zich al snel aangesloten. ‘Tegen bezuinigen, tegen de reorganisaties, tegen het ondemocratische bestuur’.

Podium bezet

De weg werd echter snel vrijgemaakt, waarna collegevoorzitter Jaap Winter zijn openingsspeech kon houden. Hij begon met het gedenken van de slachtoffers van de vliegramp van afgelopen zomer, waar VU-mensen bij zijn. Daarna ging het al snel al over rankings en de ‘transformerende universiteit’, waarbij – helaas – een aantal medewerkers uit de VU-gemeenschap moest worden verstoten.

Na afloop van zijn toespraak kreeg Winter wat aanvankelijk leek op een instemmend applaus, maar de aanzet bleek te zijn van een nieuwe actie van de Verontruste VU’ers, waarbij het podium werd bezet. Een manifest werd voorgelezen, over het falen van de VU in haar meest basale taak: het behartigen van de belangen van de academische gemeenschap, over geldverspilling, derivaten, de riante beloningen die het college van bestuur aan zichzelf gunde, terwijl mensen moesten worden ontslagen om te bezuinigen.

Winter wilde weer verder: “Wij hebben naar jullie geluisterd, nu moeten jullie ook naar ons luisteren. Nee, jongens, dit is niet eerlijk.” Hij drong erbij de actievoerders op aan te blijven, maar ze verlieten de zaal, onder luid getoeter. Waarna de rest van het programma kon doorgaan op de manier waarop dat was gepland.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Valckx

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.