Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studiefinanciering 29 mei 2019 reacties 2

Renteverhoging studielening waarschijnlijk van de baan

Onderwijsminister ziet geen draagvlak

Het plan om de rente op studieschulden te verhogen sneuvelt naar verwachting in de Eerste Kamer. Minister Van Engelshoven erkent dat er weinig draagvlak is voor de wetswijziging. Ze heeft ex-VVD-senator Duthler en haar eigen D66-fractie niet overtuigd.

Gisteren boog de senaat zich voor de tweede avond op rij over het wetsvoorstel om de rente op studieschulden vanaf 2020 te verhogen. Het kabinet wil de rente koppelen aan de 10-jaarsrente op staatsleningen. Oud-studenten met een gemiddelde lening (21 duizend euro) en een bovenmodaal inkomen betalen dan zo’n 12 euro in de maand meer rente. Na 35 jaar aflossen loopt dat op tot ruim 5.000 euro. Het plan moet de schatkist uiteindelijk zo’n 226 miljoen euro per jaar opleveren.

Toegankelijkheid in gevaar

De Eerste Kamer wilde vooral weten of de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet in gevaar komt door de renteverhoging en eiste een betere motivatie van de minister. Haar antwoord was echter een herhaling van zetten. “Het aanpassen van de rentemaatstaf zal niet of nauwelijks effect hebben op de toegankelijkheid”, was de boodschap van de minister.

Ze herhaalde dat studenten pas hoeven te betalen als ze klaar zijn met hun studie en een baan hebben gevonden met voldoende inkomen. Ook blijven de sociale leenvoorwaarden van kracht en kunnen studenten gebruik blijven maken van alle bestaande onderdelen van de studiefinanciering, zoals de ov-kaart en de aanvullende beurs.

Staatskas spekken

Veel oppositiepartijen vroegen Van Engelshoven waarom de inkomsten van de renteverhoging niet direct in het onderwijs worden geïnvesteerd, maar terugvloeien naar de staatskas. Daar wilde de minister kort over zijn: “Deze maatregel levert geld op voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Dat is de reden waarom het wetsvoorstel door het kabinet is ingediend, niet meer en niet minder dan dat. Mooier kan ik het niet maken.”

Maandag werd al duidelijk dat ex-VVD-senator Duthler en D66’er Rinnooy Kan kritisch zijn over de renteverhoging. Met hun steun valt of staat de wetswijziging. Minister Van Engelshoven lijkt hen met haar argumenten niet te hebben overtuigd. “Wij hadden serieuze zorgen, ik kan niet zeggen dat die compleet zijn verdwenen”, aldus Rinnooy Kan. Ook de “onzekerheden en twijfels” van Duthler zijn niet weggenomen.

Terug naar Kabinet

De minister constateerde daarom dat haar wetsvoorstel “niet op veel steun en draagvlak” kan rekenen. Ze gaat overleggen met het kabinet en laat voor de stemming op 4 juni weten wat eruit is gekomen. 

HOP/MZ
BEELD: Nadine Shaabana/Unsplash

{ Lees de 2 reacties}

Door Łukasz1433 op 11 juli 2019

ik ben Łukasz uit Nederland, ik ben hier om mensen die financiële problemen hebben te informeren dat er een oplossing is en er is een Verlosser in ons land, omdat ik mijn geleende bedrag van 100.000 euro bevestig en ik op het forum ben gekomen hier om te getuigen over dit bedrijf en niemand mag aan dit bedrijf twijfelen omdat ze echt en legitiem zijn na mijn ontmoeting met dit bedrijf genaamd Stella Rene, ik heb hun stappen gevolgd en zij verlenen me mijn geleende bedrag na contact met dit bedrijf en ik ben hierheen gekomen vandaag om iedereen te vertellen dat er een antwoord is op al ons probleem in dit land, en vandaag ben ik heel blij omdat ik mijn lening van het bedrijf heb gekregen en ik verzoek iedereen die geld nodig heeft vandaag nog contact met hen op te nemen via e-mail mrsstellareneloanfirm1@gmail.com of neem contact met hen op via whatsapp +971586972460 of neem ook contact op met de helpdesk op 586972460 voor meer informatie over de leningvereisten van vandaag.

Łukasz

Door Wagner Clerk op 20 juni 2022
Allemaal bedankt aan de heer Anderson Carl voor het helpen met mijn winst en het mogelijk maken van mijn vijfde opname. Ik ben hier om een geweldige levensveranderende kans met je te delen. het wordt Bitcoin / Forex-handelsopties genoemd. het is een zeer lucratieve onderneming waarmee u in een week maar liefst $ 2.570 kunt verdienen met een initiële investering van slechts $ 200. Ik ben het levende bewijs van deze geweldige zakelijke kans. Als iemand geïnteresseerd is in handelen in bitcoin of een andere cryptocurrency en een succesvolle transactie wil zonder verlies, laat het de heer Anderson Carl nu weten via Whatsapp: +1(252)285-2093 E-mail: andersoncarlassettrade@gmail.com

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.