Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 06 november 2013

René Smit roept medezeggenschap op in te stemmen met bètafusie

De ondernemingsraden en studentenraden van de VU en de UvA voelden zich gepasseerd toen onlangs bekend werd dat er al een decaan was benoemd voor de nog op te richten gezamenlijke bètafaculteit.

Collegevoorzitter René Smit reageert:

“De bètafusie is niet een beslissing die we als bestuurders zomaar even hebben genomen. Het is een proces van onderop dat al jaren aan de gang is. De besluitvorming rondom de Amsterdam Faculty of Science (AFS) is vertraagd, eerst door de bestuurscrisis bij ons, daarna doordat de medezeggenschapsraad en studentenraad meer tijd en informatie nodig hebben voordat ze met het plan kunnen instemmen. Ik vind hun vragen om meer informatie terecht, er zijn inderdaad dingen die nog beter moeten worden uitgewerkt."

Konden jullie niet daarop wachten met de aanstelling van een decaan?

“Als bestuur hebben we besloten dat we de bètafaculteiten niet zo lang kunnen laten bungelen. Zij moeten verder moeten met het proces. Er moet nog zo veel werk worden verzet, voordat de AFS er is. We vonden het belangrijk om dat proces te laten doorgaan. Het is geen of/of-keuze, maar een en/en-situatie. Bovendien staan mensen van het kaliber van Karen Maex ook niet in de rij. We zijn heel blij dat we haar hebben gevonden en dat zij bereid is het te doen. Overigens is Maex goed ontvangen door de medezeggenschapsorganen en op de faculteiten. Over haar heb ik alleen nog maar positieve reacties gehoord.”

De OR en de studentenraad hebben de indruk dat het niet meer uitmaakt wat zij van die fusie vinden, nu er al een decaan is aangesteld. Wat als zij toch nee zeggen?

“De bèta’s komen echt in de knel als ze op de oude manier verder moeten, dat kan gewoon niet. Die faculteiten staan vanwege allerlei redenen onder druk: sommige opleidingen hebben te weinig studenten, subsidieprogramma’s worden steeds complexer en grootschaliger. Allemaal redenen waarom de AFS een goed idee is. Ik begrijp de punten waarop de ondernemingsraad meer helderheid wil, we zijn hard aan het werk om antwoorden op die vragen te krijgen, maar ik roep de OR en studentenraad wel op om begin december in te stemmen met de bètafusie. Als ze tegen zouden stemmen, hebben we echt een probleem.”

Welmoed Visser
BEELD: StudioVU/Riechelle van der Valk

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.