Opinie 25 april 2016

'Religiegeschiedenis moet van God los'

Hoogleraar Fred van Lieburg vindt religiegeschiedenis te belangrijk om over te laten aan theologen. Van Lieburg: 'Strikt genomen hoort theologie aan een universiteit niet thuis. Omdat wetenschap bedoeld is voor de samenleving, is haar een aanleunwoning gegund. Geloof, waarheid en identiteit houden mensen en groepen intens bezig. Dat mag ook op het hoogste niveau van kennisvorming, waartoe de universiteit op aarde is. Zeker de VU slooft zich uit om allerlei kerken en stromingen te bedienen in hun behoefte aan academische bestaansverheldering, groepsbinding en leiderschapsvorming. Maar wat moet de rest van de samenleving hiermee?' Lees zijn opiniestuk. Op 1 april hield Van Lieburg zijn oratie hierover, deze is na te lezen op de site religiegeschiedenis.nl.

Win Castermans