Popup-Niks-missen-2.png

Introductiedagen aan de VU in precoronatijden
Politiek 30 juni 2021

Regeringspartijen willen universiteiten geen uitsluitsel geven over coronaregels

De voltallige oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet het mbo en hoger onderwijs sneller uitsluitsel geeft over de coronaregels voor het nieuwe studiejaar. Maar de regeringspartijen stemden gisteren tegen.

Pas half augustus wil het kabinet de knoop doorhakken over de ‘anderhalve meter’ in mbo en hoger onderwijs. Tot die tijd moeten de onderwijsinstellingen met twee scenario’s rekening houden: met en zonder beperkingen.

Lastige uitdaging

Zo’n late beslissing stelt het onderwijs voor een “heel lastige logistieke uitdaging”, staat in een motie van de Partij voor de Dieren. De partij verzoekt de regering om “alles in het werk te stellen” om de beslissing eerder te nemen.

De universiteiten en hogescholen willen inderdaad liever eerder dan later weten waar ze aan toe zijn. Ze versterken hun online onderwijs en houden wel enige rekening met een nieuwe lockdown, maar ze hanteren in feite maar één scenario, zeggen ze.

De linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA steunden de motie, net als PVV en FvD aan de rechter kant van het politieke spectrum. Ook alle kleinere fracties haakten erbij aan.

Tegen

Maar de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen, zodat de motie is verworpen. De minister hoeft zich dus niet te verantwoorden als het licht pas half augustus op groen springt voor het loslaten van de anderhalve meter. Als dat tenminste echt gaat gebeuren.

HOP/BB
BEELD: Marieke Schilp

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.