Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 14 maart 2016

Rector en hoogleraren benoemd tot lid KHMW, maar wat betekent dat?

Rector Magnificus Vinod Subramaniam, hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange, hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer en hoogleraar cognitieve psychologie Jan Theeuwes zijn benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, bekend van onder meer de scriptieprijzen, is een meer dan 250 jaar oude vereniging die zich ten doel stelt ‘een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving’.

Maar wat dat lidmaatschap precies behelst? Thomas Spijkerboer weet het ook niet. “Geen idee, maar ik zag dat het een heel eerbiedwaardige club is en dat het een hele eer is om er lid van te zijn.”

Sjiek papier

Spijkerboer ontving een uitnodiging om lid te worden per brief. “Op ontzettend sjiek papier, maar er staat verder geen motivatie bij, dus ik weet niet waarom ik ben gevraagd.”

Rob Pol, de huismeester van de KHMW, weet ook niet waarom de rector en de hoogleraren zijn benoemd. “Daar gaat de commissie over. Van leden wordt verwacht dat ze langskomen bij lezingen, en zelf af en toe een lezing geven, of zitting nemen in een jury.”

Naast wetenschappers worden ook mensen uit het bedrijfsleven gevraagd. Die betalen contributie, de hoogleraren niet.

Peter Breedveld

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.