NIEUWS

Politiek 11 september 2012

'PvdA voor een leenstelsel? Dat wist ik helemaal niet'

reacties 3

Het was aangekondigd als het grootste verkiezingsdebat over hoger onderwijs van deze campagne. Studenten van de Hogeschool Utrecht kregen maandagavond waar ze op hoopten: frisse scherpe politici en soms verrassende nieuwe informatie.

Maarten van de Wetering weet voor aanvang van het debat tussen VVD, CDA, SP, GroenLinks, D66 en Pvda al wat hij gaat stemmen. De zesdejaars langstudeerder kiest voor de VVD en begint een vurig betoog over de voordelen van een leenstelsel. Vriend Joost Nieuwenhuis moet nog overtuigd worden: “Ik denk dat ik D66 ga stemmen, maar ik weet niet wat ik van het leenstelsel vind. De partij moet me nog overtuigen van het nut daarvan. Als dat niet lukt, kies ik een partij die tegen lenen is, zoals de PvdA.” Dat ook die partij de basisbeurs wil afschaffen, verbaast hem. “Echt? Nou ja, dat wist ik niet eens.” Beide studenten hopen op een inhoudelijk verkiezingsdebat dat eindelijk eens over onderwijs gaat.

Het debat begint, de sfeer is goed en de woordvoerders zijn ondanks korte nachten en ellenlange debatten fit en scherp. Vooral Jesse Klaver van GroenLinks oogst gelach en applaus als hij SP’er Jasper van Dijk aanvalt op zijn verkiezingsprogramma. “U bezuinigt miljoenen op het onderwijs”, verwijt hij hem. “Wij mikken er meer dan twee miljard in.” Klaver weet de studenten in de zaal direct aan te spreken.

Maar Van Dijk revancheert zich als hij de GroenLinkser wat te drinken aanbiedt. “Doe maar rustig en neem een glaasje water – dat is gratis”, zegt hij na een goed getimede pauze. Opnieuw gelach van de aanwezige studenten.

Ook de nieuwe D66-onderwijswoordvoerder Paul van Meenen doet het goed in de zaal. Wanneer het 56-jarige kandidaat-Kamerlid uitlegt wat zijn partij met het onderwijs wil, wordt op de achterste rijen nog geginnegapt dat hij misschien voor verjonging zou kunnen pleiten. Maar al snel wordt er driftig geknikt als hij om meer vertrouwen vraagt voor docenten die nu te veel tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren.

De debaters kruisen de degens over de toekomst van onderwijs en onderzoek, wel of geen basisbeurs en de wenselijkheid van selectie aan de poort. Als CDA’er Michel Rog de PvdA van Tanja Jadnanansing verwijt studenten uit te sluiten door het afschaffen van de basisbeurs, slaat haar stem even over: “En het CDA dan? Hoe legt u aan studenten uit dat zij niet meer gratis kunnen reizen? En wat zegt u tegen de 70 duizend studenten die nu een langstudeerboete moeten betalen?”

Veel studenten kijken er van op dat ook de PvdA de basisbeurs wil vervangen door een lening. Student Joost Nieuwenhuis kiest daarom definitief voor D66. “Als meerdere partijen een leenstelsel willen, geeft dat niet de doorslag.” Hij heeft veel opgestoken van het debat: “Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat de aanvullende beurs gewoon behouden blijft.”

Van leenangst bij studenten is na het debat weinig te merken. Dian Oostijen heeft zich neergelegd bij een hogere studieschuld. Ze mag dit jaar voor het eerst stemmen. Vóór het debat twijfelde ze tussen D66 en de PvdA, maar nu maakt ook GroenLinks een kans. “De PvdA legt zijn programma niet goed uit, terwijl Jesse Klaver heel duidelijk is”, vindt ze. Ook haar vriendin Jayma Loos overweegt nu op GroenLinks te stemmen. “Als ik een programma lees, snap ik niet alles. Het is dus belangrijk dat  politici hun plannen goed uitleggen.”

Alleen een partij kiezen omdat die de basisbeurs niet wil afschaffen, vinden ze onzin. “Het CDA zeker? Nee, dat staat veel te ver van mijn bed”, lachen ze.

Als HBO-raad voorzitter Thom de Graaf (D66) afscheid neemt van Halbe Zijlstra (VVD) wenst hij hem veel succes woensdag, “zolang het maar niet ten koste gaat van mijn partij”. Zijlstra reageert gevat: “Ik wens D66 ook succes, als het maar ten koste gaat van de PvdA.”

HOP/PV
BEELD: Donald Duck weekblad

{ Lees de 3  reacties }

hits 5
Door will Kelders op 17 september 2012

Zijn de kiezers vergeten wat Ruttee met zijn kunduz akkoord waarSamson nu mee instemt dat vergeten bij de laatste verkiezingen een beetje dom.????????

Door will Kelders op 17 september 2012

Samson gaat met alles akkord als hij maar mee magspelen.

Door Ellen op 03 februari 2015

STEM NIET OP DE D66.

Het blijkt nu dat de D66 de grootste voorstander is geweest voor grootschalige immigratie uit moslimlanden!

De D66 is een bijwagen van het PvdA. D66 is sowieso een uiterst schadelijke partij voor Nederland.
Mensen die D66 stemmen, snappen niet dat D66 hun toekomst naar de bliksem helpt.

D66, GL en PVDA geven jihadisten de kans om hier aanslagen te plegen door weg te kijken, de zaken te bagatelliseren, af te zwakken. Door ze te pamperen (uitkeringen) geven, moskeeën te bouwen. Den Haag slaapt of verliest zich in gehakketak wat uiteindelijk niets oplevert. Een ware horror scenario, D66 in de regering. Van de regen in de drup of eigenlijk zelfs andersom. Een partij die verraad de oppositie door de regering te steunen samen me de christelijke partijen die ook kunnen parasiteren voor eigen zaakjes. Politiek is gedegradeerd tot een vieze handel of zwendel. Werkende mensen en die hele leven gewerkt hebben zijn hier de dupe van. Nu nog door alleen binnenlandse schurken, straks onder Pechtold van de Europese.

Pechtold verkoopt alles wat los en vast zit, en zelfs Nederland verkoopt hij voor een appel en een ei. Pechtold is de grootste en gevaarlijkste demagoog van het Binnenhof. En hij snapt ook nog steeds niet dat hij door de islamieten als een westerse christelijke hond wordt gezien! 

Wie deze coalitie steunt is trouwens niets waard en zijn succesje is maar tijdelijk.

D66 verwart en mixt gewoon wat begrippen, misleidt de mensen. En ieder die beweert dat de slachtingen, aanslagen en een aantal bloedige oorlogen van de afgelopen pak weg 25 jaar niets met de Islam te maken hebben hoort m.i. niet thuis in een landsbestuur. Dit houdt niet in dat alle moslims terroristen zijn, maar zij behoren wel tot een hele verkeerde sekte. Als we kijken naar het bloedvergieten wat de Islam teweeg brengt, kan dit niet tot een gewone godsdienst gerekend worden.
In ca 1500 jaar heeft zich geen enkele mildere afsplitsing voorgedaan, sterker nog ze worden met de dag bloeddorstiger. Als Rutte, Samson en Pechtold weer schreeuwen: "Dit heeft niets te maken met de Islam", dan zeggen we ook, Nederland is dit gedraai en gekonkel spuugzat.

Door de D66 gesteunde regering Rutte gaf onlangs miljoenen euro's aan de Moslimorganisaties! De gewone burger wordt tot de laatste door dit kabinet zeer nauwkeurig berekende cent zó uitgeknepen, het ideologische en glazentoren gebazel kent geen grenzen. 

Iedereen kan waarnemen dat ons land als gevolg van het tot nu toe gevoerde immigratiebeleid langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Het gaat niet alleen om het geld. De immigratie (99% bestaat uit de moslims) in Nederland is qua aantallen extreem veel geweest en in een te korte periode. De Nederlandse samenleving is overspoelt met moslims. De grote steden lijken inmiddels bijna islamitische enclaves.
Ons land gaat compleet naar de klote. We leven inmiddels in een schijn democratie: alles wat het volk wil wordt genegeerd en burgers bestempeld als groot gevaar voor burgers.

Intussen gaat de ongecontroleerde islamitische volksverplaatsing door, jihadisten hebben vaste voet in Nederland...Het zal ons nog vele vele miljarden kosten, betaald door de hardwerkende mensen; vooral de jeugd van nu zal de gevolgen later ondervinden. De onderzoeken constateren somber dat Nederland reeds ten prooi is gevallen aan de Islam, en met de Frankrijk hetzelfde dreigt te gebeuren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.