NIEUWS

Campus 17 februari 2015

Puzzelen met econometrist Tijms in The New York Times

In The New York Times staan is niet voor iedereen weggelegd, maar het is Henk Tijms toch mooi gelukt. De emeritus hoogleraar Econometrie stond afgelopen week met zijn wiskundige puzzel in de bekendste krant van de Verenigde Staten.

Dropping Balls into Bins is de naam van de hersenkraker die Tijms de lezers voorlegt. Het gaat hierbij om vier buizen, waarin een machine zonder vaste volgorde balletjes laat vallen. Als deelnemer van het spel kan je de machine op elk gewenst moment laten stoppen. Voor elke buis waarin één bal zit ontvang je een euro. Voor elke buis met twee of meer ballen moet je weer vijftig cent inleveren. De vraag luidt na hoeveel gedropte ballen je het beste kunt stoppen met het spel.

Devil’s Penny
Het is niet de eerste keer dat er een puzzel van Tijms in The New York Times staat. Ongeveer een jaar geleden haalde hij het dagblad al met zijn puzzel Devil’s Penny. Hierbij zijn er tien dozen met een wisselend geldbedrag en een doos met de cent van de duivel. Je mag net zolang dozen openmaken als je wilt, maar als je op de cent van de duivel stuit, ben je alles kwijt. Wanneer kan je het beste stoppen?

Kasper Hermans
BEELD: Henk Tijms (foto: VU)

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.