NIEUWS

Arbeidsmarkt 06 februari 2017

Promovendi zijn gelukkiger buiten de wetenschap

Weg uit de wetenschap? Veel promovendi en postdocs moeten er niet aan denken. “Toch komt 68 procent van de gepromoveerden uiteindelijk buiten de wetenschap terecht”, zegt organisatiewetenschapper Christine Teelken.

Welk gras is groener is het resultaat van het onderzoek waarvoor studenten veertig mensen interviewden die nu buiten de wetenschap werken. Tien daarvan komen in de brochure speciaal aan het woord. Teelken initieerde het project.

Positief

“Wat me opvalt, is hoe positief iedereen over zijn nieuwe werkgever is”, zegt Teelken. “Ze zijn blij dat ze niet meer op de universiteit werken. De geportretteerden vinden de maatschappelijke relevantie van hun werk juist elders groter. Ook is er wel prestatiedrang, maar die is niet individueel. Ze vinden het ook prettig dat er een verband tussen inspanning en resultaat is. Als je een artikel wilt publiceren, kun je ook gewoon pech hebben. Dan heb je er veel tijd in gestopt, maar levert het niets op.”

Arbeidsmarkt

Voor wetenschappers die willen weten hoe ze ergens anders aan een baan komen, staan er tips achterin. Op 24 maart is er op de VU een speciale bijeenkomst voor onderzoekers die zich op de arbeidsmarkt aan het oriënteren zijn. Aanmelden kan hier. Advalvas schreef eerder over de ingewikkelde positie van postdocs op de universiteit. 

Floor Bal

hits 9

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.