Studenten 17 juni 2020

Politie Amstelveen valt binnen bij woningen Uilenstede

Zaterdagnacht 13 juni zijn agenten van Politie Amstelveen bij meerdere woningen op Uilenstede zonder toestemming van de bewoners binnengekomen.

De politie beschikte over een sleutel die toegang verleende tot de gang van de eenheden. De politie kwam bij de woningen langs wegens geluidsoverlast. Normaal gesproken belt de politie aan als zij langs moeten komen naar aanleiding van een melding of geluidsoverlast. Nu gebruikten zij de sleutel die bedoeld is om in de flat te kunnen komen bij calamiteiten, om binnen te komen bij de eenheid.

Geen toestemming

Uit een bericht op de Uilenstede-Facebookgroep blijkt dat de politie beweerde dat de gang en woonkamer van de eenheid openbare ruimte is en dat zij daarom geen toestemming nodig hadden om binnen te komen. Ook zijn er agenten een kamer van een bewoner binnengetreden zonder toestemming om de bewoner aan te spreken op geluidsoverlast en het feit dat er geen anderhalve meter afstand werd gehouden.

Machtsmisbruik door politie

De reacties op het Facebook-bericht zijn verontwaardigd en bewoners van Uilenstede voelen zich onprettig bij het idee dat de politie zonder toestemming of machtiging in hun woning kunnen binnentreden. Bewoners noemen het incident machtsmisbruik door de politie.
De Vereniging Bewoners Uilenstede heeft contact gezocht met Duwo en de bewoners van de desbetreffende eenheid hebben verhaal gehaald bij politie Amstelveen. Uit het bericht op Facebook bleek dat de sleutels van de politie zijn aangepast en dat de betrokken agenten worden aangesproken.

Roos van Leerdam, student-reporter
BEELD: Bromsnor Swiebertje (NCRV, 1972). Archief Beeld en Geluid (Wikimedia Commons)