Pingpongtafels en picknickbanken: Marit Galle (VBU) wil Uilenstede een kloppend hart geven

Campus  20 september 2017

Met een beetje geluk – en vooral heel veel stemmen – wordt het centrale plein van Uilenstede een centrale ontmoetingsplek met picknickbanken, pingpongtafels en volop groen.

Marit Galle (23), student bestuurskunde aan de VU en vicevoorzitter en secretaris van Vereniging Bewoners Uilenstede, legt uit waarom het plan van de VBU de wedstrijd Mensen Maken Amstelveen moet winnen.

Wat is er allemaal mis met het centrale plein van Uilenstede?

"Toen ik vier jaar geleden op Uilenstede kwam wonen, was het plein echt een triest geval. Het was een bouwput vanwege de herstructurering, waar ik veel hoop op gevestigd had. Er zou een verrijdbare bar komen met LED-scherm, zodat we een soort buitenbioscoop zouden hebben op de campus. Die is helaas wegbezuinigd en de tribune heeft nu daardoor geen functie."

"Dan zijn er ook nog eens die vreemde vlakken op het plein, waardoor het verkeer kriskras door elkaar heen rijdt met aanrijdingen als gevolg. Het originele idee, om van het plein een centrale ontmoetingsplek te maken, is totaal mislukt."

Hoe dit op te lossen, toch die buitenbioscoop of juist iets heel anders?

"We hebben er voor gekozen om één van de vier vlakken aan te pakken in ons ontwerp voor de wedstrijd. Ik zie deze herinrichting als een mogelijkheid om bewoners een plek te geven waar ze kunnen chillen, met hun eenheid kunnen eten – eindelijk een tafel waar je met 13 man aan kan zitten! – en waar ze kunnen sporten en ‘spelen’."

"Als we winnen, komen er twee pingpongtafels, twee picknickbanken van elk 4,5 meter lang en met opdruk van bordspellen, twee grote zitelementen en veel meer groen. De buitenbioscoop was overigens niet haalbaar, dat zou te veel geld gaan kosten."

Klinkt een beetje als de openluchtversie van een buurthuis.

"Leuk dat je het zegt: Uilenstede is namelijk de enige wijk in Amstelveen zonder buurthuis. Terwijl dit juist belangrijke, laagdrempelige ontmoetingsplekken zijn. Door de snelle doorstroom van bewoners in Uilenstede is een buurthuis niet erg haalbaar, maar het vernieuwde plein kan een soortgelijke functie vervullen."

"Ik hoop dat mensen gebruik zullen gaan maken van de nieuwe faciliteiten en meer kans hebben om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat er echt gezelligheid is en mensen meer naar buiten komen in plaats van op hun kamer te blijven zitten. Er zijn nog altijd eenzame studenten en ook daarvoor hoop ik iets te kunnen betekenen."

Hoe weet je dat de bewoners echt zitten te wachten op jullie plan?

"Zelf hadden we allemaal ideeën, maar als belangenbehartiger van de bewoners moet je de ideeën uit de bewoners zelf halen. Daarom hebben we een online enquête uitgezet en verspreid via onze Facebookpagina en nieuwsbrief. Meer dan honderd bewoners reageerden hierop en met deze voorstellen zijn toen verschillende ontwerpen gemaakt."

"Bouwkundestudente en Uilenstede-bewoner Rachel Mein meldde zich via Facebook en haar ontwerp werd het uiteindelijke plan. Ze heeft het ontzettend goed aangepakt: leveranciers benaderd om te vragen hoe hufterproof bepaalde objecten zijn, een begroting opgemaakt en ook esthetisch gekeken hoe de objecten aansluiten op de rest van de campus."

Klinkt goed doordacht. Maar is dit 10.000 euro waard?

"Het is veel geld, maar het is het zeker waard. Het plein heeft nu geen functie, dus het zo laten is ook geen optie. Op Uilenstede wonen 3500 studenten, waarvan een groot deel internationaal. Om het half jaar komen er tot wel 700 nieuwe studenten die voor de eerste keer in Nederland studeren. Ook voor deze mensen is het van enorm belang dat zij op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met andere studenten en zich prettig voelen op de campus."

"Ons plan is daarnaast een mooie manier om als campus meer betrokken te raken bij wat er gebeurt in de gemeente en andersom: andere wijken meer betrokken maken bij wat er gaande is op de campus. Misschien komen andere Amstelveners hierdoor wel vaker een kijkje nemen op de campus!"

Waar haal je de energie vandaan om dit naast je studie te doen?

"Ik houd niet van een statische omgeving en ben altijd op zoek naar verbeteringen. Daarnaast voel ik me erg betrokken bij de campus en wilde ik me vanaf het moment dat ik op Uilenstede kwam wonen inzetten voor de verbetering hiervan. Ik vond de campus niet erg levendig, er waren te weinig momenten om elkaar te ontmoeten. Ik kende mijn buren niet eens!"

"Daarnaast zag ik andere dingen die beter konden en daarom heb ik een sollicitatiebrief naar de Vereniging Bewoners Uilenstede geschreven. We hebben om de zoveel tijd overleg met brandweer, politie, gemeente, VU, DUWO en andere partijen. Heel leerzaam, ook in het kader van mijn masters bestuurskunde. Voor mij is Uilenstede een samenleving in het klein."

Ook enthousiast geworden? Stemmen kan nog tot en met zondag. Na die stemronde kiest een jury, onder leiding van wethouder Jeroen Brandes, het beste idee. De uitslag van de stemronde bepaalt voor 50% de uitslag, de andere 50% wordt bepaald door de jury.

Daphne Damiaans
BEELD: Rachel Mein