NIEUWS

VU 13 januari 2015

Petitie tegen leenstelsel bijna 29 duizend keer ondertekend

Een petitie tegen het ‘studievoorschot’ is bijna 29 duizend keer ondertekend. De Landelijke Studenten Vakbond gaat hem straks overhandigen aan de Eerste Kamer.

“De LSVb is woedend dat GroenLinks en D66 met het kabinet samenspannen om de basisbeurs af te schaffen”, staat in de petitie. De plannen hebben volgens de ondertekenaars “desastreuze gevolgen voor de student, het hoger onderwijs en de maatschappij”.

Geen basisbeurs meer

As we speak overhandigt een kleine delegatie van de studentenvakbond de petitie aan CDA-senator Greetje de Vries-Leggedoor, voorzitter van de onderwijscommissie in de Eerste Kamer.

Vandaag beslist de voorzitter van de Eerste Kamer wanneer de Senaat over het leenstelsel gaat debatteren, na een advies van de onderwijscommissie. Als het wetsvoorstel van minister Bussemaker wordt aangenomen, verdwijnt in september de basisbeurs voor nieuwe studenten. Ook krijgen universitaire bachelorstudenten geen basisbeurs meer als ze aan hun vierde jaar beginnen.

Schuld aflossen

Het wetsvoorstel van minister Bussemaker schaft de basisbeurs af, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt. Met deze bezuiniging willen de partijen geld vrijmaken voor extra onderwijsuitgaven. Oud-studenten krijgen twintig jaar langer de tijd om hun schuld af te lossen.

HOP/BB

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.