Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 09 oktober 2019

Pechstudenten krijgen toch geen voucher voor hun master

reacties 1

Het gaat niet lukken om pechstudenten sneller hun ‘voucher’ te geven dan vijf tot tien jaar na afstuderen, schrijft minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Het is te ingewikkeld.

Het afschaffen van de basisbeurs maakt studeren duizenden euro’s duurder, terwijl de eerste lichtingen studenten niet ten volle kunnen profiteren van de opbrengst. Daarom krijgen de eerste vier cohorten studenten zonder basisbeurs een studievoucher voor nascholing.

Deze voucher van zo’n 2.000 euro mogen ze vijf tot tien jaar na hun afstuderen gebruiken. GroenLinks en CDA hadden een idee. Kunnen ze die voucher niet gebruiken voor hun master? Dat zou toch een beetje schelen in de kosten. Een Kamermeerderheid stond erachter.

Enorme aanpassing

Kan niet, schrijft minister Van Engelshoven nu in een brief over de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het zou een enorme aanpassing van het systeem vergen zonder uitloopmogelijkheid.

Bovendien zou de wet veranderd moeten worden en het is ook de vraag of dat wel op tijd lukken, stelt de minister. Om nog maar te zwijgen van de financiële haken en ogen. De minister spreekt van “onverantwoorde risico’s in de uitvoering”.

Weinig waarde

Wel belooft ze dat studenten de vouchers flexibel kunnen inzetten: ze hoeven niet de hele voucher bij één onderwijsinstelling te besteden. Er komt ook goede voorlichting, want studenten zijn zich er lang niet allemaal van bewust dat ze recht hebben op deze vouchers.

Studentenorganisatie ISO baalt ervan. “Dit is een domper”, zegt voorzitter Kees Gilesse. “De studievouchers hadden voor studenten veel meer waarde gehad als zij deze hadden kunnen zetten tijdens de studietijd.”

HOP/BB
BEELD: Bart Koop Henzen (FlickrCC)

{ Lees de 1 reacties}

hits 373
Door Gordon Freeman op 09 oktober 2019

€ 2000,- euro nu is toch aanzienlijk minder waard dan € 2000,- over 10 jaar ?
dwz tegen die tijd krijg je toch veeel minder EC's voor die voucher ?
Dit simpele geldontwaardings trucje van OCW zal ook wel weer 'pech' zijn.

maar afgezien daarvan:

wisten jullie als de sjaak* zijnde pechstudenten** ook dat 18 vd 36 professoren & Hoger Onderwijs bestuurders … uhm …. pardon … Eerste Kamer Senatoren … die vóór die Studievoorschot Wet stemden dat deden terwijl ze een dubbele pet op hadden ?

En waarom wisten jullie dat eigenlijk niet ?
-voor onderbouwing & bewijsvoering zie blogpost:-

https://medium.com/@Gordon_Freeman/waaat-mogen-nextgen-journos-niet-mee…

* de sjaak = ‘de sjaak’, is de klos en moet zijn gedrag bekopen met een represaille of straf.
https://historiek.net/de-sigaar-pisang-of-sjaak-zijn/64464/

** pech = iets onaangenaams dat jou toevallig overkomt
`Het was gewoon stomme pech; niemand kon er iets aan doen.`
https://www.woorden.org/woord/pech

*** domper = iets dat een einde maakt aan iets leuks
https://www.woorden.org/woord/domper
blijkbaar werd de introductie van die voucher door het ISO als iets leuks ervaren waartegen die nieuwe randconditie's van geen master & pas na 5 a 10 jaar (mental note - maak daar maar 15 jaar van - ) als een domper worden ervaren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.