Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Andere universiteiten 27 februari 2023

Oud-student eist schadevergoeding voor datalek

Een oud-student van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen stapt naar de rechter omdat zijn privégegevens op straat kwamen te liggen bij een datalek. Hij eist een schadevergoeding en een schuldbekentenis van de instelling.

Toen hij in 2021 nog studeerde werd de man, net als duizenden anderen, het slachtoffer van een grote hack bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij ligt er wakker van, laat de plaatselijke studentenvakbond AKKU namens hem aan dagblad De Gelderlander weten. 

Rechter

De vakbond voert namens hem gesprekken met de hogeschool, maar die hebben niet tot overeenstemming geleid. Daarom stapt de 28-jarige oud-student naar de rechter. Hij eist 1.000 euro compensatie en wil bovendien dat de hogeschool schuld bekent.

Onderzoek wees uit dat er gegevens van 530 duizend mensen zijn buitgemaakt. In bijna 15 duizend gevallen ging het om privacygevoelige informatie, zoals medische informatie. Meer dan vierhonderd BSN-nummers zijn gelekt.

Als de rechter schadevergoeding toekent en als andere studenten die vergoeding ook kunnen krijgen, dan kan de zaak voor de hogeschool flink in de papieren lopen.

Datalek op de VU

Eind vorig jaar kreeg de VU ook met een datalek te maken. Op een gestolen computer stonden onbeveiligde archiefgegevens van oud-studenten, zoals kopieën van paspoorten, cijferlijsten en diploma’s. Een woordvoerder laat weten dat er een aantal vragen is geweest over mogelijke compensatie voor het datalek. Daarop heeft de VU gevraagd of er aantoonbaar gemaakt kan worden of er schade is geleden, wat tot nog toe niet gebeurd is. Volgens de woordvoerder heeft de VU nog geen signalen ontvangen uit haar monitoring dat de gelekte gegevens ergens worden aangeboden.

HOP/PvT
BEELD: Towfiqu barbhuiya via Unsplash

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.