Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 18 juli 2019 reacties 1

Organisatie alternatieve opening roept universiteiten op eigen opening academisch jaar af te blazen

In Leiden wordt op 2 september een alternatieve opening van het academisch jaar gehouden. Organisatoren zijn #woinactie, vakbond FNV, studentenvakbond LSVb en de vakbond voor de wetenschap VAWO. De colleges van bestuur van alle Nederlandse universiteiten is in een brief opgeroepen hun eigen opening af te blazen en naar Leiden te komen.

De alternatieve opening, De Ware Opening genaamd, is een protest tegen de aankomende bezuinigingen en verschuivingen van gelden in het wetenschappelijke onderwijs. Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer akkoord zal gaan met een plan van de commissie Van Rijn, dat onder andere voorziet in het overhevelen van vele miljoenen van de alfa- en gamma/medische wetenschappen naar de bèta-technische wetenschappen.  

Stelliger zijn

“Ik ben tot nu toe niet erg onder de indruk van het protest van de universiteiten”, zegt de Leidse Korea-deskundige Remco Breuker, één van de organisatoren van De Ware Opening. “Ik begrijp het wel, ze moeten met deze minister blijven werken, maar onderhand mogen ze wel wat stelliger zijn”.

Minister van wetenschap en onderwijs Ingrid van Engelshoven is niet de eerste minister die de universiteiten voor het financiële blok zet, “maar wel de eerste die bezuinigt en dat investeren noemt”, aldus Breuker.

De Ware Opening zal in de openlucht plaatsvinden, op Het Gerecht in de Leidse binnenstad, waar vroeger executies plaatsvonden. “Het wordt een opening met drie sprekers, iemand uit de alfa-, de bèta- en de gamma-/medische wetenschappen”, aldus Breuker. Er zal muzikale omlijsting zijn en poëzie worden voorgedragen. “De minister is die dag ook in de stad, dus misschien wil ze ook bij ons langskomen.”

Veel meneren

De VU zal desondanks toch gewoon haar eigen opening hebben, met als thema ‘Wij zijn de baas’, over onder andere leiderschap en democratie. Sprekers zijn, behalve cvb-voorzitter Mirjam van Praag, Paul Rosenmöller van de VO-raad, Vrije Schrijver Arnon Grunberg, Diederick van der Wijk van Regufees Forward en voorzitter Pieter Lossie van LAKS. De muziek wordt verzorgd door The Brotherhood Brassband.

“Een swingend programma”, vindt organisatieantropoloog Ida Sabelis, tevens #woinactie-voerder. “Wel heel veel meneren op het programma, maar toch een behoorlijk divers programma. Dit zou hier tien jaar geleden niet mogelijk zijn geweest. Maar genderdiversiteit is aan de VU nog steeds een ondergeschoven kindje.”

Ondanks de swingende VU-opening zou Sabelis toch naar de alternatieve opening zijn gegaan, zegt ze. “Als ik geen colleges had moeten geven.”

Peter Breedveld

{ Lees de 1 reacties}

Door Paola Gori Giorgi op 18 juli 2019

An important info to add: the VU CvB supports the alternative opening of WOinActie with funding to organise a bus on 2 September from the VU to Leiden (and back) for the people who wants to go. WOinActie@VU will send an e-mail with detailed information on this.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.