NIEUWS

Campus 23 mei 2014

OR ongelukkig met royale vertrekregeling bestuursleden

reacties 3

De ondernemingsraad en universitaire studentenraad zijn niet te spreken over de gouden handdrukken van de vorig jaar vertrokken bestuursleden René Smit en Lex Bouter. Smit was voorzitter van het college van bestuur, Bouter rector magnificus.

Regeling doet pijn

Behalve een jaarsalaris (tweeënhalve ton) krijgt Smit, wiens contract vorig jaar afliep, ook zes maanden salaris vanwege zijn contractueel vastgelegde opzegtermijn. Bouter, die vorig jaar in mei opstapte, ontvangt tot 1 september nog zijn salaris van tweeënhalve ton.

“Dat doet pijn in het licht van bezuinigingen aan de VU”, aldus OR-voorzitter Ottho Heldring, woensdag tijdens de gezamenlijke vergadering van de OR, het college van bestuur en de studentenraad. Volgens Heldring zijn VU-bestuurders het “aan hun stand verplicht” om ook in te leveren. Dat zou volgens hem “rechtvaardig” zijn, “maar dat zien we in de beloningen, die deze collegeleden voor zichzelf hebben bedongen, niet terug.”

Niet aan wet gebonden

Sinds 2012 is de beloning voor topbestuurders in de (semi)publieke sector aan banden gelegd in de Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen (WNT). Maar daaraan waren Smit en Bouter, die hun contracten afsloten vóór het bekrachtigen van die wet, niet gebonden. Daar wees de huidige voorzitter van het CvB, Jaap Winter, dan ook op: “Er is geen twijfel dat de regelingen van Smit en Bouter rechtmatig zijn, want de regels van de WNT gelden niet voor mensen die al in dienst waren voordat de wet is aangenomen. Een andere vraag is of ons dit past.”

Niks aan te doen

Maar ook Winter zit in zijn maag met “het signaal” dat met de vertrekvergoedingen wordt afgegeven. “Uw zorg begrijp ik goed, maar het is lastig er iets aan te doen”, zei hij. Wel wordt er nog deze week met Smit en Bouter over de vergoedingen gesproken door iemand van de Raad van Toezicht.

Ook liet Winter er geen misverstand over bestaan dat dergelijke vergoedingen “onder de huidige WNT niet mogelijk zouden zijn.”

Onacceptabele vergoeding

De ‘autovergoeding’ van 22.000 euro per jaar, die collegelid Bernadette Langius krijgt, zit de OR evenmin lekker. Winter vindt die echter “van een totaal andere aard”. De vergoeding past formeel niet binnen de regels van de WNT, maar ligt daar materieel dichtbij. Heldring meent echter dat er met de vergoeding “te dicht langs de rand wordt gelopen van wat in het kader van de WNT acceptabel wordt geacht.”

Het CvB wacht de uitkomst van het gesprek met Smit en Bouter af. Smit is tegenwoordig lid van het Innovatieplatform, Bouter trad onlangs aan als VU-hoogleraar Integriteit.

Peter Breedveld
BEELD: Robert Couse-Baker (Wikimedia Commons)

{ Lees de 3  reacties }

hits 4
Door Rem ter Hofstede op 23 mei 2014

"een autovergoeding’ van 22.000 euro per jaar..."? Koopt mevr. Langius elke jaar een nieuwe auto?

Door Dantes op 24 mei 2014

"Bouter trad onlangs aan als VU-hoogleraar Integriteit."

Wat wordt de volgende acte in deze klucht? Wilders als hoogleraar Islamstudies? Stapel voor Culturele Antropologie? Förster als hoogleraar Statistiek?

Door daan op 24 mei 2014

Een autovergoeding van meer dan een schoonmaker salaris!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.