Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 23 februari 2017

Opleiding in buitenland moet kunnen, vindt kabinet

Van de regeringspartijen mogen universiteiten en hogescholen volledige opleidingen in het buitenland verzorgen. Het Groningse voornemen om een campus in China te beginnen, zetten ze even tussen haakjes.

Vooral de plannen van de Rijksuniversiteit Groningen trokken gisteren de aandacht van de Tweede Kamerleden die over internationalisering in het hoger onderwijs praatten. Die universiteit wil graag een campus in het Chinese Yantai openen.

Oppositiepartijen als D66, GroenLinks, SP en CDA, wijzen op de gebrekkige mensenrechten in China, en de academische vrijheid die vanwege censuur in het geding is. Moeten ze op die campus les krijgen in het marxisme en militaire trainingen volgen, zoals in de Chinese wet zou staan?

Geen discussie

Maar VVD en PvdA willen die discussie nu niet voeren. Het gaat om de wet, niet om deze casus, zeggen ze. Zoals VVD-Kamerlid Duisenberg zegt: wij stellen onze voorwaarden, China stelt zijn voorwaarden en als die niet samenkomen, is er geen deal.

De oppositiepartijen zien het niet zitten en willen van de regeringspartijen hardere uitspraken over de plannen van de Groningse universiteit. PvdA-Kamerlid Amma Asante haalde de kernwaarden van haar partij erbij om haar ‘positieve grondhouding’ te verklaren: internationale solidariteit, eerlijk delen van kennis, macht en inkomen.

Voor rijken

Maar in China moeten studenten straks 12.500 euro collegegeld per jaar betalen, werpt SP-kamerlid Siderius tegen. Hoe zit het dan met dat eerlijk delen? Is het dan niet vooral onderwijs voor de rijke studenten?

“Wat toegankelijk is in China is misschien niet toegankelijk in Nederland of andersom”, antwoordde Assante. “Wat toegankelijk is, is ook heel relatief. Als het daar toegankelijk is, wie ben ik dan om vanuit Nederland te zeggen: dit is niet toegankelijk?”

Militaire training

En hoe zit het dan met die verplichte lessen in marxisme, wilde D66 weten, en die militaire training? Is het volgens de PvdA denkbaar om daar overeenstemming over te krijgen zodat zo’n campus toch van start kan? “Het zal lastig worden”, hield Assante de boot af.

In de avond antwoordde de minister op de waslijst aan vragen die de Kamer haar heeft gesteld over deze kwestie. Behalve mensenrechten kwam ook de vraag aan bod wie er straks financieel risico loopt als het misgaat in Yantai.

HOP/BB

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.