NIEUWS

Campus 30 mei 2013

Ophef rond promovenda: vooral veel geruchten, weinig feiten

reacties 10

Er verschijnen de laatste dagen allerlei verhalen in de media over econoom Karima Kourtit, wier promotie op het laatste moment is afgeblazen vanwege ‘onzorgvuldigheden’ in haar proefschrift. Zo meldde een krant dat Kourtit niets inhoudelijks zou hebben bijgedragen aan de wetenschappelijke artikelen die haar wel als co-auteur vermelden.

Een andere krant suggereerde een meer dan professionele betrokkenheid van Kourtits promotor, de gerenommeerde econoom Peter Nijkamp, mede omdat die in de jury zit van een prestigieuze prijs waarvoor Kourtit is genomineerd.

Niet meer dan geruchten

Dergelijke geruchten zijn ook ons ter ore gekomen en we hebben een tweetal berichten gewijd aan de ophef, maar het zijn vooralsnog niet meer dan geruchten. De media baseren zich op een anonieme brief, die naar verschillende redacties van landelijke media is gestuurd.

Omdat het afblazen van een promotie, dagen voordat die zou plaatsvinden, een ongewone zaak is, heeft een aantal media zich gretig op Kourtit gestort en wordt haar hele doopceel gelicht. Dan vind je over iedereen wel wat. De Volkskrant, bijvoorbeeld, heeft ontdekt dat onder een aantal publicaties onterecht de doctorstitel bij Kourtits naam staat. Of het om een vergissing gaat of om boze opzet, is nog niet duidelijk.

Anonieme bronnen

En of de overige geruchten waar zijn of niet, wij zijn er nog niet in geslaagd dat afdoende te checken. Is hier sprake van grote misstanden, of is er misschien jaloezie in het spel? Of ordinaire roddel? We weten het niet.

Daarom zijn we terughoudend in het verspreiden van geruchten, zeker zolang die uit anonieme bronnen komen. Zodra we bewijs in handen hebben, zullen we daar eerlijk verslag van doen.

Peter Breedveld

{ Lees de 10  reacties }

hits 122
Door Ikke op 31 mei 2013

Door een vergissing meerdere malen ten onrechte een doctorstitel bij een artikel gebruiken. Als je dit als serieus argument gebruikt ben je geen knip voor de neus waard en moet je je kapot schamen.

Door Dantes op 01 juni 2013

Laat de VU open kaart spelen in dergelijke kwesties, en gewoon man en paard noemen. Hoe moeilijk kan het zijn hier de feiten te checken? Naar het zich nu laat aanzien, kan mevrouw Kourtit worden bijgeschreven in het rijtje doofpotaffaires met Stolk, Treur, Bax, Scheltens

Door Jaap Tui op 04 juni 2013

Als ik het goed begrijp uit het volkskrant artikel gaat het om het vermelden van de doctorstitel in het voorwoord van de conferentiebundel. Dit kan wel degelijk een vergissing zijn. Meestal is er een redacteur die alle artikelen verzameld een voorwoord schrijft en alles naar de uitgever stuurt. In dat geval hoeft Kourtit het helemaal niet gelezen te hebben. Maar de redacteur, haar promotor (?) zou dan wel verantwoordelijk zijn. In academische kringen is het ook gebruikelijk om iedereen maar van het predicaat Dr te voorzien. Het is wat anders als Kourtit zelf boven haar artikelen Dr heeft vermeld.

Door Haika Taet op 05 juni 2013

Goed te zien dat NRC, Parool en de Volkskrant wel journalistiek bedrijven en zijn gaan graven in het verleden van deze dame.

Door Fred op 08 juni 2013

We zijn een week verder en nog geen aanvulling op dit schandaal in wording .... Advalvas waren zijn jullie ook weer deze keer?

Door hester veere op 14 juni 2013

Ha fijn wederom een echte doofpot affaire aan vu want die hadden we nog niet gehad. Tssssssssssssss.

Door fedde op 21 juni 2013

Wanneer komt Advalvas nu met haar bevindingen?

Door Dantes op 07 januari 2014

Het lijkt erop dat deze doofpot is gebarsten: het gaat hier om ordinair plagiaat...

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.