Onvrede aan Rijksuniversiteit Groningen

NIEUWS

Andere universiteiten  11 mei 2015

Onvrede aan Rijksuniversiteit Groningen

Aan de Rijksuniversiteit Groningen heerst een cultuur van wantrouwen, vinden negentig hoogleraren en docenten. Ze hebben een open brief ondertekend en eisen meer inspraak. 

Protesten 

De brief verwijst naar de protesten aan de Universiteit van Amsterdam. In navolging van hun collega’s in de hoofdstad, die zich verenigden in de actiegroep Rethink UvA, noemen de ondertekenaars zich Rethink RUG. 

Klant of product 

“Ook in Groningen heerst een bestuurscultuur waarin studenten beschouwd worden ofwel als klant die tevreden gehouden moet worden ofwel als product dat zo snel mogelijk afgeleverd moet worden”, aldus de brief. De ondertekenaars stellen de werkdruk aan de kaak, evenals de grote hoeveelheid tijdelijke contracten. 

Zeggenschap 

Ze willen meer zeggenschap over onderwijs en onderzoek. De universiteit moet democratischer bestuurd worden, vinden ze. De huidige “top-down bestuursstijl” zou de problemen verergeren. 

Het bestuur komt vandaag of morgen met een reactie, aldus een woordvoerder van de universiteit.

HOP/BB
hits 1701

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties