Studenten 20 augustus 2019

Ontgroenende studenten machteloos tegen nieuwsgierige fotografen

Studenten zitten tijdens hun ontgroening vaak niet te wachten op nieuwsgierige toeschouwers met een camera in de aanslag. Maar wie op straat een kiekje wil schieten, staat volledig in zijn recht. Al denken de studenten daar zelf vaak anders over.

Maandagavond was het weer raak. Leidse rechtenstudenten moesten als opdracht met een vuilniszak om het gezicht getaped, de polonaise lopen. Een getipte fotograaf kwam erop af en wilde een foto maken voor lokale media. De begeleidende studenten waren daar niet van gediend en begonnen direct te schreeuwen dat hij dat niet mocht doen, zegt de fotograaf tegen het AD.

Maar hij kende zijn rechten, en liet weten dat hij wel degelijk foto’s mocht maken, aangezien ze zich op de openbare weg bevonden. Een van de studenten duwde vervolgens de telelens in het gezicht van de fotograaf. De politie kwam later nog langs om de groep een standje te geven.

Bruine vlek

Het gebeurt wel vaker dat studentenverenigingen niet weten dat hun ontgroeningen op straat gefotografeerd en gefilmd mogen worden. Een paar jaar terug probeerden enkele leden van een damesdispuut van de Leidse studentenvereniging Minerva ook een journalist weg te sturen. Maar zonder succes: hij wist de smerige ontgroening – nieuwe leden werden besmeurd en moesten in een soort luier met een bruine vlek op hun billen richting de sociëteit lopen – op film te zetten. De ontgroeners werden op basis van die beelden geschorst door het bestuur.

HOP/MZ