Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Onderwijs 01 juni 2021

'Online proctoring na corona niet meer vanzelfsprekend'

De Universiteit van Amsterdam mag van de rechter doorgaan met de inzet van surveillancesoftware Proctorio. Maar als de coronamaatregelen worden losgelaten is dat niet langer vanzelfsprekend.

Een jaar geleden won de UvA het kort geding dat studentenraden hadden aangespannen. Volgens de voorzieningenrechter had de UvA de medezeggenschap niet vooraf om toestemming hoeven vragen en was het gebruik van de anti-spieksoftware bovendien niet in strijd met privacywet AVG.

Vandaag heeft het Gerechtshof Amsterdam die uitspraak in hoger beroep bevestigd. De rechters stellen dat er vorig jaar onvoldoende aanleiding was om proctoring aan de UvA te verbieden, en nu ook niet: het massaal bezoeken van universiteitsgebouwen voor tentaminering is nog altijd niet mogelijk.

Maar dat kan zomaar anders worden, als de coronacrisis voorbij is: “Indien de noodzaak van online tentaminering komt te vervallen, dan ontstaat wel een geheel ander debat dan thans is gevoerd.”

HOP/HC
BEELD: Bernard Hermant via Unsplash

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.