Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 19 juli 2018 reacties 1

Omstreden hoogleraar aangesteld bij pedagogiek

De nieuwe hoogleraar Marian Bakermans-Kranenburg bij Gedragswetenschappen is niet onomstreden. Volgens een intern rapport van de Universiteit Leiden was op haar vorige afdeling sprake van een angstcultuur.

Marian Bakermans-Kranenburg is per 1 juni hoogleraar Neurobiologische en omgevings-determinanten van opvoeding en ontwikkeling aan de VU. Ze neemt haar promovendi en een deel van haar onderzoek mee.

Angstcultuur

Volgens een intern rapport van de Universiteit Leiden, dat vorig jaar naar de Volkskrant uitlekte, zou op het Instituut Pedagogische Wetenschappen door het beleid van hoogleraar Rien van IJzendoorn en zijn vrouw hoogleraar Adriana Bus sprake zijn van een angstcultuur. Bakermans-Kranenburg zou daaraan hebben bijgedragen. Er was volgens het rapport sprake van een schrikbewind waardoor veel medewerkers ontslag namen of overspannen raakten.

Dezelfde regels als iedereen

Volgens VU-woordvoerder Wessel Agterhof zijn er aan de komst van Bakermans-Kranenburg veel intensieve gesprekken binnen de faculteit vooraf gegaan. “Voor mevrouw Bakermans gelden dezelfde regels als die voor iedereen op de VU gelden. We hebben er alle vertrouwen in dat ze zich daar aan houdt.”

Teleurstellingen

Bakermans-Kranenburg verwacht geen problemen. “Bij samenwerken zijn altijd twee partijen betrokken. De samenwerkingen die goed waren en dat ook zijn, koester ik. Daartoe reken ik trouwens ook samenwerkingen met verschillende mensen van de VU die al jarenlang bestaan. Van teleurstellingen leer je. Ik sta open voor nieuwe samenwerking en feedback daarin, en ik heb er volledig vertrouwen in dat dat prima zal gaan lopen.”

Overleg

Bakermans-Kranenburg werkt al jaren veel samen met VU-hoogleraar Orthopedagogiek Carlo Schuengel. “Toen ze mij benaderde of de VU geïnteresseerd zou zijn in haar komst zijn we dat gesprek breder gaan voeren in de afdeling en met het bestuur. Ik ben blij dat alle partijen er uitgekomen zijn en dat Marian en haar team nu een nieuwe inbedding hebben gevonden bij de VU.”

Floor Bal

{ Lees de 1 reacties}

Door Fred de Vries op 23 september 2019

VU Amsterdam wil angstcultuur
Eind 2017 bleek dat bij de Universiteit Leiden een angstcultuur heerste. Een drietal hoogleraren bleek een jarenlange geestelijke terreur te hebben uitgeoefend. Uiteindelijk werden Rien van IJzendoorn, zijn vrouw Adriana Bus en Marian Bakermans de deur gewezen. In een perfecte wereld zou dit het einde van carrières betekenen. Welke idioot durft namelijk mensen aan te nemen, waarvan bekend is dat ze de sfeer verpesten en zich als bullebak gaan gedragen. Dat zou toch gelijk staan aan academische zelfmoord?
Meer hier: https://bullebakken.blogspot.com/2018/07/vu-amsterdam-wil-angstcultuur…

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.