Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Maatschappij 11 mei 2022

Oekraïense onderzoekers krijgen 25 miljoen om onderzoek voort te zetten

Oekraïense vluchteling-wetenschappers kunnen hun onderzoek in Europese buurlanden voortzetten. De Europese Commissie heeft 25 miljoen euro voor hen uitgetrokken in het onderzoeksprogramma Horizon Europe. 

Dat heeft de Commissie gisteren bekendgemaakt. De 25 miljoen euro valt onder een innovatieprogramma dat toch al zo’n acht miljard euro per jaar kost en bovendien voor de komende twee jaar 562 miljoen euro erbij krijgt. 

“Het is van groot belang om vluchtelingen te helpen, en in dit geval onderzoekers”, zegt vicepresident Margrethe Vestager. “Met dit nieuwe programma krijgen ze de mogelijkheid om hun onderzoek voort te zetten, zodat de wetenschap het van de oorlog zal winnen.”  

Opbouwen 

Met de subsidie kunnen de onderzoekers doorgaan met hun werk bij academische, maar ook bij niet-academische organisaties in Europese landen of landen die geassocieerd zijn met het Horizon Europe programma. De bedoeling is dat ze, zodra dat mogelijk is, de onderzoeks- en innovatiecapaciteit van Oekraïne weer kunnen opbouwen.  

Rechtspersonen in Rusland, Belarus of in bezette delen van Oekraïne kunnen nadrukkelijk geen aanspraak maken op het budget van Horizon Europe, uitzonderingen daargelaten. 

HOP/JvE
BEELD: Max Kukurudziak via Unsplash

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.