Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Personeel 17 november 2022 reacties 5

NWO-voorzitter door het stof

NWO-voorzitter Marcel Levi heeft zijn excuses aangeboden voor een column over sociale veiligheid. “Ik begrijp dat er littekens zijn binnen de academische gemeenschap die ik onbedoeld heb opengereten.”

In zijn wekelijkse column in Het Parool stelde Levi afgelopen zaterdag dat de term veiligheid vaak misbruikt wordt. Veiligheid dreigt zo een modieus en betekenisloos buzzword te worden “voor werkelijk alle situaties waarin je niet helemaal je zin krijgt”.

Hij noemde het levensgevaarlijk dat de term dreigt te devalueren van tot een dooddoener. “En als het dan eens een keer echt onveilig is, reageert niemand meer. Misbruik van het woord ‘veiligheid’ is dus pas echt onveilig.”

Merkwaardig

Hij hekelde ook de anonieme meldingen over het gedrag van voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib en noemde het “een tikje merkwaardig” dat de Tweede Kamer op een personeelsbestand van zeshonderd medewerkers zes vertrouwenspersonen heeft.

De column leidde tot veel reacties van onder anderen het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Levi trekt het boetekleed aan. “Ik zie in dat deze column en de voorbeelden erin gezien kunnen worden als een steunbrief voor bestuurders en leidinggevenden die ongewenst gedrag afdoen als gezeur en gebrek aan incasseringsvermogen, terwijl dat juist een belangrijke factor is die een ongezonde onderzoekscultuur in stand houdt.”

Littekens

Hij betreurt dat hij “littekens binnen de academische gemeenschap” heeft opengereten. “Het is uitdrukkelijk nooit mijn bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Dat is echter wel het geval; ik bied hiervoor bij dezen mijn excuses aan.”

Het bestuur van NWO, waarvan Levi voorzitter is, verzekert dat sociale veiligheid de komende jaren veel aandacht krijgt. Het “distantieert zich nadrukkelijk van de mogelijke beeldvorming dat NWO een organisatie is die sociale veiligheid wel in woord maar niet in daad omarmt”.

HOP/HC
BEELD: Priscilla du Preez via Unsplash

{ Lees de 5 reacties}

Door Eddie Brendel op 17 november 2022
Marcel Levi heeft gelijk, de discussie over sociale veiligheid is volledig doorgeslagen, waardoor we een generatie hebben gecreëerd waarvan een deel helemaal nergens meer tegen kan. Het is al zo ver dat studenten op de UvA zeggen zich onveilig te voelen omdat hun docent ze gewoon een vraag stelt in de klas. Voor wie dit niet gelooft een link naar het artikel in Folia, het Ad Valvas van de UvA. https://www.folia.nl/opinie/154247/een-les-is-een-plek-om-te-oefenen-met-sociaal-onveilige-situaties
Door Marieke Buil op 17 november 2022
Ik ben het eens met Levi dat het verwarrend en ongewenst is indien een term zoals "sociale veiligheid" haar betekenis verliest omdat men het te pas en te onpas gebruikt om een nieuwe stoel te krijgen. Echter, is er enige evidentie dat mensen dat inderdaad doen? Volgens mij vooralsnog niet. De verhalen die ik toch nu heb gehoord over sociale onveiligheid zijn allemaal, één voor één ontzettend schrijnend. Marcel Levi wekt de illusie dat mensendte term misbruiken en door het zo te benoemen in zijn column wekt het de indruk dat dit in grote getale gebeurt. Fijn dat Levi inmiddels zijn excuses heeft aangeboden; zijn initiële column heeft mij echter in het hart geraakt. Ik hoop dat Levi zich daadwerkelijk beseft wat voor een klap in het gezicht zijn column voor de collega's die werkelijk pesten, intimidatie en ongewenste seksuele aandacht hebben moeten ondergaan. Want geloof me, die zijn er ook binnen de VU
Door Woke op 17 november 2022
Maybe his next article could be on "mansplaining."
Door Diederik Boomsma op 18 november 2022
Lees eventueel ook ons stuk hierover: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/16/de-kwalificatie-onveilig-rukt-op-en-maakt-dialoog-onmogelijk-a4148473
Door allochtoon op 24 november 2022
Ik vraag me af hoeveel uren per week deze man werkelijk besteedt aan zijn NWO functie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.