Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Internationalisering 08 juni 2018

Nu ook Engelse versie van Keuzegids

Ook internationale studenten mogen weten wat de sterkste en zwakste masteropleidingen van Nederland zijn, vinden de makers van de Keuzegids. Voor drie vakgebieden bieden zij hun informatie nu in het Engels aan.

Nederland trekt steeds meer internationale studenten, weten ook de makers van de Keuzegidsen voor het hoger onderwijs. Maar een kritische kwaliteitsvergelijking was voor deze studenten niet of nauwelijks beschikbaar.

Nu wel, want voor masteropleidingen in de bedrijfskunde, psychologie en internationaal recht heeft de Keuzegids een gratis Engelstalige versie gemaakt, waarin staat hoe tevreden (of ontevreden) studenten zijn over allerlei aspecten van hun opleiding.

Beste opleidingen

Dus nu zien ook buitenlandse studenten dat Utrecht en Groningen volgens de Keuzegids de beste opleidingen internationaal recht aanbieden, terwijl studenten niet zo tevreden zijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam.

De opleidingen worden onder meer beoordeeld op het programma, de docenten, de wetenschappelijk vorming van studenten en de faciliteiten. Zoals altijd baseert de Keuzegids zich op het oordeel van experts in de zesjaarlijkse accreditatie en op de mening van studenten in de Nationale Studenten Enquête.

Kritische keuze

“Internationale studenten vullen de Nationale Studenten Enquête wel in, maar de uitkomsten worden niet in het Engels openbaar gemaakt”, zegt redacteur Josefien van Pelt. “Er is maar weinig Engelstalige informatie over de kwaliteit van opleidingen. Wij willen internationale studenten graag de kans bieden om kritisch een keuze te maken.”

Het gaat om een experiment. Als het aanslaat, komt er misschien een volledig Engelstalige versie van de Keuzegids Masters en wie weet ook van de keuzegidsen voor bacheloropleidingen. Van Pelt: “We gaan de gids naar alle universiteiten sturen, al verwachten we dat ze hem alleen gaan delen als ze zelf goed scoren.”

Onbereikbare docenten

De Keuzegids heet ook in de internationale versie Keuzegids. “We wilden graag de naam behouden”, zegt Van Pelt, “en hij was ook niet zo makkelijk te vertalen. Als je Engelse varianten van de naam googelt, kom je al snel bij studiegidsen uit.”

De Keuzegids neemt geen blad voor de mond. “In Nijmegen, students complain about the teaching skills of the lecturers, and the Neuroscience lecturers at VU University Amsterdam cannot be reached sufficiently”, valt te lezen in het hoofdstuk over masters psychologie. “Students of Neuropsychology at VU University Amsterdam find that there is insufficient contact with the professional practice and in Rotterdam they speak negatively of everything.”

Maar lof staat er ook in. “There are enough good options, such as Human Decision Science in Maastricht, if the interface with economics interests you. The research master’s in Behavioural Science in Nijmegen and Neuroscience in Maastricht are also highly recommended.”

Bovenaan en onderaan

Voor de VU pakt de vertaling deels goed uit. De master Law and Politics of International Security scoort goed en Marketing staat zelfs bovenaan het rijtje soortgelijke opleidingen. International Business Law eindigt in het midden, net als Verandermanagement en de onderzoeksmaster Social Psychology: Regulation of Social Behaviour.

Maar de masters Business Administration, Management, Policy Analysis & Entrepreneurship in Health & Life Sciences, Psycologie, Clinical and Developmental Psychopathology en de onderzoeksmaster Cognitive Neuropsychology eindigen in de onderste regionen.

HOP/BB

hits 62

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.