Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 05 juli 2018

Norah Karrouche is liever Belg dan Vlaming

reacties 1

Het valt geschiedenisdocent Norah Karrouche op dat Nederlanders haar tegenwoordig allemaal aanduiden als “Vlaams”, terwijl ze tien jaar geleden nog gewoon "Belg" zeiden.

"Maar door het nationalisme van het Vlaams Belang en de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) zijn Nederlanders zich opeens heel bewust van het verschil tussen een Waal en een Vlaming", zegt Karrouche. "En nou heb ik wel een bepaald, duidelijk beeld bij begrippen als “Vlaamse literatuur” en “Vlaams platteland”, maar ik voel me vooral Belg. En dat iedereen me nu Vlaming noemt, is een aanslag die de N-VA op mijn identiteit heeft gepleegd.”

Haar moeder is een autochtone Belg, haar vader komt uit Marokko, vandaar haar Marokkaanse achternaam. Haar vader, vertelt ze, heeft nog gevoetbald met de vader van de Belgische stervoetballer Marouane Fellaini, die in het WK opkomt voor het Belgische nationale elftal. “Op hun blote voeten, in de straten van Tanger.”

Marokkaans

Ze ziet er niet nadrukkelijk Marokkaans uit, al heeft ze donker haar en donkerbruine ogen. “In Griekenland denken ze dat ik Grieks ben, in Frankrijk dat ik Frans ben, ik kan overal voor doorgaan.” Maar haar achternaam verraadt natuurlijk alles. Docenten op school waren daardoor verbaasd dat ze wilde gaan studeren. Een Belgische hoogleraar maakte eens een opmerking over een tekst van haar, en meende dat ze een bepaalde vorm niet zou hebben gebruikt als Nederlands haar moedertaal zou zijn geweest. “Maar Nederlands ís mijn moedertaal”, antwoordde ze verbijsterd.

“Dat incident heeft me heel erg aangegrepen”, zegt ze. “Toen ben ik  Arabisch gaan studeren.” Begin twintig was ze toen. “Ik had me nooit Marokkaan gevoeld, had er nooit bij stilgestaan, tot dat specifieke moment.”

In de nieuwe Advalvas, een zeer speciaal zomernummer dat helemaal in het teken staat van de VU-Belgen, vertelt Karrouche over haar Vlaamsheid, haar Marokkaansheid en hoe vernederlandst ze al is, want ze zegt gewoon koelkast in plaats van frigo.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Valckx

{ Lees de 1  reacties }

hits 169
Door Bert van der Spek op 05 juli 2018

Norah Karrouche is een icoon voor de geschiedenisopleiding en voor oudheidwetenschappen aan de VU. Ze behaalde als een van de eersten het research master diploma Oudheidstudies aan de VU in 2007 met een scriptie over 'Macedonian Identity in the Hellenistic World. A Study of Ptolemaic and Seleucid Settlement and Settlers' met gebruikmaking van antropologische en historische theorie over etniciteit en zij gebruikte deze kennis en aanpak voor haar proefschrift in Rotterdam,'Memories from the Rif. Moroccan Berber activists between history and myth (2013). Ze is daarmee een van de weinige historici die zo makkelijk en zinnig de tijdvakgrenzen overschrijdt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.