Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studenten 09 juni 2022 reacties 2

Nog tien dagen gratis zelftests en dan is het echt schluss

De website waar studenten en werknemers in mbo en hoger onderwijs kosteloos zelftests kunnen bestellen, gaat per 20 juni offline. En al eerder als de zelftests op zijn. Wie nog een voorraadje wil bestellen, moet dus snel zijn.

Het was de bedoeling dat het online portaal zelftestonderwijs.nl van het ministerie van OCW al op 1 juni zou sluiten, maar dat duurde om onduidelijke redenen toch wat langer. Binnenkort is het zover, schrijft minister Dijkgraaf aan de Tweede Kamer.

Het portaal is in mei 2021 opgezet om de zelftests snel beschikbaar te kunnen stellen aan studenten en personeel. Volgens Dijkgraaf is het portaal in die fase van de crisis zeer effectief gebleken. Alles bij elkaar zijn er meer dan 12 miljoen zelftests verzonden.

Gratis

Nu het advies om preventief te testen is vervallen en het aantal aanvragen bij het portaal sterk terugloopt, is het langer openhouden ervan niet meer doelmatig. Toch blijft het uitgangspunt dat de zelftests “laagdrempelig” beschikbaar moeten zijn. De distributie naar de instellingen blijft daarom in elk geval tot de zomer intact, schrijft Dijkgraaf. Zij kunnen de zelftests gratis blijven verspreiden.

Dijkgraafs voorganger, Ingrid van Engelshoven, was minder enthousiast over het portaal: zij meldde twee maanden na de start dat de gratis zelftests nauwelijks hielpen om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken.

HOP/HC
BEELD: Alexandra Koch via Pixabay

{ Lees de 2 reacties}

Door Ernest op 10 juni 2022
Deze week lag het aantal geregistreerde positieven dertig procent hoger dan de week ervoor. (9000+) In Portugal vind een serieuze opleving plaats. Hoezo is de pandemie voorbij? Wishful thinking.
Door Ernest op 20 juni 2022
En hop op naar de volgende piek . . . wie denkt dat het virus weg is doet aan wensdenken.. ik had dat ook liever gehad maar lieverkoekjes worden niet gebakken. Ondertussen dringen MKB en NVO alweer aan op herinvoering en van maatregelen als zelftesten bij klachten, afstand houden enzovoort. Maar de VU schaft de 'gratis' zelftesten af.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.