Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 06 april 2017

Nog een week in spanning over bètaverhuizingen

reacties 3

De beslissing over wat er gaat gebeuren met de bètaverhuizingen is nog een week uitgesteld. Dat spraken de colleges van bestuur en de bètadecanen van de VU en UvA gistermiddag af.

De komende week gaat het cvb van de UvA proberen de centrale ondernemingsraad en studentenraad ervan te overtuigen dat alle verhuizingen van de Amsterdamse bèta’s tussen Zuidas en Science Park toch echt een goed idee zijn. De raden stemden namelijk tegen de begroting van de verhuizingen, omdat ze te veel financiële risico’s zagen.

Studenten ook negatief

Op facultair niveau is de medezeggenschap aan de UvA verdeeld. De bètastudenten adviseerden negatief over de verhuizing van de informatiewetenschappers naar de Zuidas. Ze vinden dat er niet genoeg onderbouwing is voor waarom de verhuizing het onderwijs zal verbeteren en denken dat de ondersteuning aan informatiewetenschappenstudenten en hun vertegenwoordiging in de medezeggenschap erop achteruit zal gaan. Bovendien zijn ze bang dat de UvA-identiteit verloren zal gaan.

De facultaire ondernemingsraad, die de medewerkers vertegenwoordigt, stemde gisteren juist in met het voorstel. Naar verluidt heeft de directeur van het informatica-instituut met bijna veertig medewerkers persoonlijk gesproken over het belang van de bètasamenwerking, aldus universiteitskrant Folia.

Groen licht op VU

Aan de VU zijn de geluiden overwegend positief, al is het advies van de onderdeelcommissie van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen nog niet openbaar. De centrale ondernemingsraad en studentenraad lieten weten zich te scharen achter de adviezen van de facultaire medezeggenschap.

De onderdeelcommissie van de exacte faculteit gaf groen licht voor de verhuizingen van de theoretisch chemici en de natuurkundigen naar het Science Park. En de studentenraad van die faculteit stemde in met de verhuizing van de natuurkundepractica naar Amsterdam Oost.

Geostudies bij elkaar houden

Vooralsnog was alleen het advies van de facultaire studentenraad van de aard- en levensfaculteit negatief. Bij die faculteit zouden de bachelor aardwetenschappen en de master earth sciences naar het Science Park gaan en de bachelors en masters op het gebied van aarde & economie en ecologie zouden op de VU-campus blijven. Maar dat onderwijs is zo vervlochten, dat de studentenraad te grote nadelen ziet in een ruimtelijke splitsing. De VU kwam vorige week de studenten tegemoet en zegde toe dat ook de bachelor aarde en economie naar het Science Park gaat.

De beide Amsterdamse universiteiten koersen ondanks de tegenslagen nog wel op een bètasamenwerking mét verhuizingen, aldus een woordvoerder van de VU.

Update

De onderdeelcommissie van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen laat in haar advies weten nog niet tot een conclusie te kunnen komen. Er is onder andere te veel veranderd op het laatste moment (in januari bleek dat de neurobiologen van de UvA op het Science Park blijven en daardoor gaan de ecologen van de VU niet met de aardwetenschappers mee die kant op). En het is te onduidelijk wat de gevolgen van een negatief advies precies zouden zijn. De ODC vraagt het faculteitsbestuur om meer verantwoording.

De ondernemingsraad van SRON gaf voor de deadline van 1 april een voorlopig negatief advies over de verhuizing van SRON-Utrecht naar het Amsterdam Science Park, maar laat weten nog te wachten op de definitieve versie van een aantal onderliggende stukken.

Marieke Kolkman
BEELD: Max Pixel (freegreatpicturescom)

{ Lees de 3 reacties}

hits 2
Door joran van apeldoorn op 06 april 2017

De OR was zeer verdeeld op het FNWI en de meerderheid werd vooral bereikt omdat twee leden er niet waren. Ook onderzoek instituut SRON heeft negatief advies gekregen van hun OR.

Daarnaast hebben de medewerkers van informatica grotendeels tegen geadviseerd in een anonieme enquête, waarna de directeur besloot dat anonieme enquêtes niet handig zijn en hij iedereen persoonlijk even wilde intimideren.

Door bert brink op 06 april 2017

ja met het mes op de keel intimideren en dreigen met een reorganisatie wanneer er niet verhuisd wordt, krijg je wel een meerderheid achter je. zeer verwerpelijk deze hele gang van zaken.

Door T. Nieuwenhuizen op 06 april 2017

@joran: Waar heb jij tellen geleerd? Er waren 8 stemmen voor en 2 tegen. 2+2=4 en kleiner dan 8. Waren de 4 (niet 2!) ontbrekende leden allemaal aanwezig geweest en hadden ze allemaal tegen gestemd, dan nog was het 8-6 geweest. (Reken dit na op je telefoon.) Indien niet ieder van die 4 tegen gestemd had, dan ... (vul zelf in).
Dat je de directeur IvI beschuldigt van intimidatie is van hetzelfde gebrek aan niveau. Heb je niet gehoord dat de opsteller van de enquete zeer ongelukkig was over enkele aspecten ervan en dat meermaals geuit heeft?
@ bert: waar haal je dat mes-op-de-keel verhaal vandaan? Lasteren is strafbaar. Tenzij je beter weet moet je uitgaan van de integriteit van die directeur. Dat het IvI zeer waarschijnlijk moet reorganiseren indien men op SP blijft, is in brede kring bekend, want er worden vakken gegeven waarin geen onderzoek gedaan wordt. Problemen die op de ZA op te lossen zijn.
Dat je die dingen misschien niet weet is op zich niet erg, maar voor ongeinformeerd stemming maken bestaat een woord. Je kent het wel: populisme.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.