Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 03 oktober 2017

Nobelprijs natuurkunde voor aantoners zwaartekrachtgolven

UPDATE: Op de VU-site nu de reactie van VU-hoogleraar Jo van den Brand, die een belangrijke bijdrage leverde aan dit onderzoek naar zwaartekrachtgolven.

Ja echt, ook de VU deelt een beetje in de nieuwe Nobelprijs voor de Natuurkunde! Zojuist is namelijk bekendgemaakt dat deze Nobelprijs natuurkunde 2017 gaat naar Rainer Weiss (de helft van de prijs) en Barry Barish en Kip Thorne (samen de andere helft). Deze Amerikaanse wetenschappers van Ligo en Virgo hebben, in samenwerking met vele anderen, onder wie wetenschappers van de VU, in een groot internationaal experiment de zwaartekrachtgolven kunnen aantonen die twee botsende zwarte gaten veroorzaken. Ze bouwden daarvoor kilometerslange apparatuur met lasers en spiegels, die gevoelig is voor de kleinste trillingen.

Albert Einsteins relativiteitstheorie voorspelde al dat de zwaartekracht licht kan ombuigen en dat effect hebben wetenschappers ook al laten zien. Maar de zwaartekrachtgolven zelf waren tot dan toe nooit zichtbaar gemaakt.

Marieke Schilp

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.