NIEUWS

Debat 26 november 2012

Niet alle slanke modellen hebben een eetstoornis, zegt VU-student/model Angela Willemse

Slanke modellen zijn ook mensen, vindt masterstudent Communicatiewetenschappen Angela Willemse. Willemse is zelf model en ze ageert in dit opiniestuk tegen de zogenaamde ‘skinny model ban’ die vandaag de dag in de mode-industrie wordt gehanteerd.

Negatief zelfbeeld

Kort gezegd worden te magere modellen van de catwalk en uit de modebladen geweerd. Een bovengemiddeld aantal magere modellen lijdt namelijk aan eetstoornissen en bovendien krijgen andere vrouwen een negatief zelfbeeld van magere modellen, wat ook weer eetstoornissen bevordert.

Een goede zaak dat de mode-industrie hier nu tegen optreedt, vindt Willemse, die zich als aspirant communicatiewetenschapper heeft gespecialiseerd in marketing en gezondheidsvoorlichting.

Informatielabels

Maar niet alle slanke modellen hebben een eetstoornis, zegt Willemse. Toch lopen ze het risico werkloos te worden. Dit nu is onrechtvaardig.

Willemse stelt een alternatief voor, naar het voorbeeld van Israël: focus niet langer op de body mass index (BMI), maar werk met informatielabels die de kijker laten weten of een foto is gemanipuleerd om een model slanker te laten lijken, en hou echt in de gaten of een model aan een eetstoornis lijdt.

Peter Breedveld
BEELD: Motion Productions

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.