Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Inzending van reclamebureau Saatchi & Saatchi Thailand voor World No Tabacco Day
Wetenschap 30 november 2017

Naast een rokershoest ook rokerswindje

De windjes van rokers ruiken anders dan die van niet-rokers en stoppers. Dat blijkt uit een VUmc-onderzoek. Een grappige uitkomst met een serieuze achtergrond.

Met behulp van de eNose, een elektronische neus, bewees MDL-arts Nanne de Boer met haar collega’s dat roken de inhoud van de scheet (de zogeheten fecale vluchtige organische verbindingen) beïnvloedt. Waarschijnlijk heeft roken effect op de functie of de samenstelling van de bacteriën in de dikke darm.

Roken is slecht voor je (darmen)

De Boer: “Het is onderzoek met een glimlach, maar het heeft ook een serieuze component.” Roken is vaak slecht voor de darmen. Rokers hebben bijvoorbeeld meer darmaandoeningen dan niet-rokers. Daarentegen hebben ze juist minder last van de darmontsteking colitis ulcerosa. Dit onderzoek laat het mogelijke onderliggende mechanisme hiervan zien.

Vrijgekomen damp

De onderzoekers gebruikten de eNose om aan de ontlasting van rokers, stoppers en niet-rokers te snuffelen. Dit gebeurde door ontlasting tot lichaamstemperatuur te verwarmen. De vrijgekomen damp werd langs de elektronische neus geleid.

De resultaten werden onlangs gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology

Floor Bal

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.