Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studenten 06 september 2022 reacties 3

Moslimstudente zou niet welkom zijn

Op Twitter gaat een ontluisterend appgesprek rond waarin iemand die zegt VU-student te zijn door haar toekomstige Uilenstedebewoners wordt afgewezen omdat ze moslim is. Maar zowel de VU als Duwo kan de student niet terugvinden in het systeem en buiten Facebook lijkt niemand contact met haar te krijgen.

Vorige week plaatste iemand in een Facebookgroep voor Nederlandse en Belgische moslimstudenten een bericht over haar bezichtiging op Uilenstede. Ze zou deze week aan een studie aan de VU beginnen en had een kamer toegewezen gekregen op Uilenstede waar ze langs zou zijn gegaan om kennis te maken. Het appgesprek dat daarop volgt tussen de huidige bewoners en de student werd druk en met veel verontwaardiging geretweet op Twitter.

Na overleg besloten ze dat ze ‘liever niet een gelovig iemand in huis willen’

In het screenshot – waarin namen onleesbaar zijn gemaakt – is te lezen dat een vermeende bewoner de student namens de rest van de eenheid appt. Ze vonden dat ze er uitzag als een ‘nette en aardige dame’, maar besloten na overleg dat ze ‘liever niet een gelovig iemand in huis willen’ met ‘Islamitische gewoonten’ als ‘halal vlees eten’. Daar zou de apper in kwestie zelf niet zo’n probleem mee hebben, maar de rest zou zich ‘niet erg comfortabel voelen bij gewoontes die zij nog niet zo goed kennen’. Daarnaast zijn ze bang voor ‘radicaliserende jongeren’. Dit wilde ze de student maar even laten weten ‘aangezien jij je ook comfortabel moet voelen in een studentenhuis’.

Een journalist van de Kanttekening sprak de student via Facebook waar ze zegt erg van slag te zijn. Ze had juist het idee dat de bewoners geïnteresseerd in haar levensstijl waren omdat ze zoveel vragen stelden. Ze zegt in dat artikel ook de woning te hebben geweigerd om haar mentale gezondheid voorop te kunnen blijven zetten en zou een melding bij Duwo hebben gedaan van discriminatie.

Contact zoeken

Maar Duwo kan de student in kwestie nergens terugvinden. Ook de namen van de bewoners die de app stuurden, kunnen ze niet achterhalen. “Intern hebben we alle mogelijke wegen bewandeld”, aldus de woordvoerder. “Het lijkt een makkelijke opgave, met het mes op tafel. Maar we weten niet wie het zijn, waar ze zitten. De informatie moet helder zijn voordat we uitspraken kunnen doen.” De woordvoerder zegt het welzijn van de betrokkenen als prioriteit te hebben. “Niet alleen van de student, maar ook van de bewoners.” Duwo kreeg een melding van iemand anders uit de Facebookgroep die het bericht had gezien. Daar hebben ze toen dezelfde dag nog gebeld. Maar ook via haar kregen ze geen contact met de student in kwestie.

Als laatste redmiddel heeft Duwo vrijdag een bericht op hun Facebook geplaatst waarin ze mensen oproepen hen in contact te brengen met de betrokkenen. De gedupeerde student heeft daar zondag op gereageerd: ‘Beste Duwo, ik heb het idee dat ik niet serieus genomen word door jullie. Als ik in contact probeer te komen met jullie, krijg ik telkens weer een andere medewerker die mij vertelt dat er achteraan wordt gezeten. Ik wacht het even af maar ik ben benieuwd wat de uitkomst zal zijn.’ Duwo vraagt haar daarop haar telefoonnummer te delen zodat ze haar kunnen bellen.

Onvindbaar

Dat heeft ze vooralsnog niet gedaan, en Duwo blijkt geen idee te hebben naar welke pogingen van contact de student verwijst. “Het frustreert mateloos”, zegt de woordvoerder. “We hebben een overzichtelijke organisatie, weten wie er op welk moment aanwezig is geweest om haar te woord te staan. Dat hebben we tot in de haarvaatjes uitgezocht.” Meer dan wachten tot de student haar contactgegevens deelt, kan Duwo volgens de woordvoerder niet doen. ‘We hopen echt dat ze gehoor geeft aan onze oproepen, want we willen graag meer weten en kijken of we nog iets voor haar kunnen betekenen’, schrijven ze later nog in een mail.

De student zou alleen via Facebook contact met derden hebben gehad, maar haalde dat account offline na een vermeende stortvloed aan negatieve berichten. Inmiddels is haar account weer in de lucht, Ad Valvas kreeg geen reactie op een interviewverzoek. De VU zegt haar – net als Duwo – niet terug te kunnen vinden in het systeem.

Emma Sprangers
BEELD: Steinar Engeland via Unsplash

{ Lees de 3 reacties}

Door Sander op 07 september 2022
Bijzonder geschreven artikel, met veel herhalingen en overdreven bewoordingen hoe uitgebreid "gezocht" is naar betrokkene. Lijkt of men iets te nadrukkelijk wil ontkennen. En een foto van een boze pitbull hond??? Wat is de link met de inhoud??
Door Frank op 10 september 2022
Dit soort dingen gebeurden lange tijd geleden ook al. Het probleem zit er in dat een eenheid vaak het recht heeft te kiezen uit een stuk of tien kandidaten. Wat je dan krijgt is dat sommige kandidaten vele keren bij verschillende eenheden langs moeten komen met de hoop om eindelijk een woning te vinden. Dit is dan vergeefs voor een flink aantal die vaak ook nog helemaal vanuit Maastricht of Groningen moeten komen. Het is dan niet slechts de discriminatie zoals die term vaak gebruikt wordt, maar simpelweg discriminatie van een ieder die geen populaire gangmaker is. Bij mijn eenheid heb ik er nog een paar verlegen muurbloempjes doorheen weten krijgen.
Door mies op 11 oktober 2022
Intussen is duidelijk geworden dat we me met een volkomen verzonnen verhaal te maken hebben, pure desinfo die kennelijk gemaakt is om een hetze tegen een fictief geval van islamofobie te ontketenen. Nota bene de enige journalistiek bron van dit fake-verhaal, De Kanttekening, heeft haar artikel ingetrokken! Vreemd dat Advalvas geen erratum plaatst....

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.