Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Bezuiniging dreigt voor buitenland beurzen
Internationalisering 19 april 2013

Mogelijk minder geld voor Erasmusprogramma

De populaire Erasmusbeurzen dreigen de dupe te worden van Europese bezuinigingen. Het Erasmusprogramma zou de komende jaren twee miljard minder krijgen dan gepland.

De EU-lidstaten en het Europees parlement zijn aan het onderhandelen over de meerjarenbegroting van 2014 tot 2020, en dat valt niet mee. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie werd in maart door het parlement van tafel geveegd en de lidstaten eisen in tijden van bezuinigingen een versobering van het budget dat de commissie heeft voorgesteld.

Volgens de European Students Union (ESU) zijn de lidstaten en het Europees parlement van plan om vijftien procent weg te snoepen van het ‘Erasmus voor All’ programma, waar de Erasmusbeurzen bij horen. Het onderwijs vangt volgens ESU-voorzitter Karina Ufert de klappen op, terwijl veel duurdere landbouwprogramma’s minder bezuinigingen voor de kiezen zouden krijgen.

In het laatste compromis zou van de oorspronkelijke 15.2 miljard nog maar 13 miljard overblijven. Daarmee kunnen tot 2020 niet vijf miljoen, maar vier miljoen studenten een periode in het buitenland studeren.

Neth-ER, de ‘ambassade’ van de Nederlandse wetenschap in Brussel, nuanceert het bezuinigingsscenario. “Zelfs al zou er vijftien procent van het totale budget afgehaald worden, dan nog krijgt het programma veel meer geld dan de afgelopen zes jaar”, zegt beleidsmedewerker Sebastiaan den Bak. De Europese commissie wilde het Erasmusbudget namelijk in eerste instantie met meer dan de helft verhogen.

LSVb bezorgd

Toch maakt LSVb-voorzitter Kai Heijneman zich zorgen. “Er willen ook steeds meer studenten gebruik maken van de beurzen, daarom moeten we zorgen dat het bedrag op peil blijft.” Hij roept de Nederlandse overheid op zich hard te maken voor het beurzenprogramma.

De onderhandelingen over de meerjarenbegroting 2014-2020 lopen parallel aan de hernieuwde onderhandelingen over het budget van 2013. De Europese commissie heeft meer geld nodig dan begroot, maar veel lidstaten – met Nederland voorop – zetten hun hakken in het zand.

Die houding kan de Erasmusbeurzen aan het eind van het jaar in de problemen brengen: als het geld op is, kan Europa ook geen geld meer aan studenten geven. Bovendien wil het Europees parlement de meerjarenbegroting pas goedkeuren, als eerst het gat in de begroting van 2013 is gedicht.

 

HOP, Petra Vissers
BEELD: Archief

hits 2

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.