NIEUWS

Campus 16 november 2015

'Moge er veel vrede uit de hemel komen'

reacties 4

"Heeft er iemand een kippa voor me?" vraagt René Süss aan de aanwezigen in de centrale hal. Ze zijn met heel veel, maar niemand die een keppel bij zich heeft. Dus improviseert Süss er maar één van een vel papier, die hij op zijn hoofd zet, voordat hij samen met theologiestudent Wilma Blaak de Kaddiesj voordraagt. De Kaddiesj is een joods gebed: "Moge er veel vrede uit de hemel komen en leven! Over ons en over heel Israël."

Süss was in allerijl achter zijn studieboeken vandaan geplukt, in de bibliotheek van Godgeleerdheid, waar hij vrijwel elke dag te vinden is. Hij levert een joodse bijdrage aan de bijeenkomst, vandaag om kwart voor twaalf, in het kader van de aanslagen in niet alleen Parijs, maar ook Beiroet, Bagdad en andere plaatsen in de wereld. Voor de gelegenheid wordt Süss opgevoerd als rabbijn, maar dat is hij niet. Hij is wel heel actief bij Sjoel West, en hij schrijft boeken over joodse religie en cultuur.

Allah de barmhartige

Behalve Süss is er ook een studente, Hafsa van der Leeuw, die een stuk uit de koran reciteert, een christen, pastor Jasja Nottelman van de Protestantse Theologische Universiteit PThU, die een stukje uit de bijbel voorleest en de bijeenkomst wordt ingeleid door Nora Asrami, VU-promovendus en programmamaakster bij NEWConnective, die de bijeenkomst organiseert, die een gebed voor Srebrenica voorleest: "In de naam van Allah de barmhartige, moge pijn hoop worden, moge het kwaad rechtvaardigheid worden."

NEWConnective is een samenwerkingsverband van de VU en de Protestantse Kerk Amsterdam en organiseert levensbeschouwelijke activiteiten op de VU-campus.

"Pas als het dichtbij komt, beseffen we hoe erg het is", zegt Nottelman over de aanslag in Parijs. Maar veel mensen vergeten dat dergelijke aanslagen voortdurend plaatsvinden in landen ver weg van hier. Irak, Syrië, Libanon. "Op Facebook schreef iemand dat als hij nog zou bidden, hij dat voor de Syrische vluchtelingen zou doen, want Parijs laat zien waar die voor op de vlucht zijn."

Lief voor elkaar

"Het is normaal dat we ook aandacht besteden aan de aanslagen in het Midden-Oosten", zegt Riekje van Osnabrugge, studentenpastor van NewConnective. Ja, ze wéét dat het buiten de VU-campus minder normaal is, dat de media vooral aandacht hebben voor Parijs, maar het zou normaal moeten zijn.

En tijdens de bijeenkomst wordt inderdaad niemands afkomst of overtuiging tegen hem of haar gebruikt. Iedereen is verdrietig voor iedereen, zonder onderscheid. Iedereen is eerbiedig, iedereen is lief voor elkaar. Iedereen luistert.

"Het was wel een beetje rommelig!" verontschuldigt Asrami zich. Maar ze hoeft zich niet druk te maken. Het was een heel geslaagde bijeenkomst.

Peter Breedveld
BEELD: René Süss en Wilma Blaak dragen de Kaddiesj voor. Recht achter Süss staan Bernadette Langius en Jaap Winter van het CvB (Peter Breedveld)

{ Lees de 4  reacties }

hits 10
Door Denise Payne op 16 november 2015

Een mooi gebaar en goed dat deze bijeenkomst georganiseerd is zodat men samen de slachtoffers van terrorisme kon herdenken. Maar het valt op dat in het artikel, iedere 'voorganger' met de naam benoemd wordt, behalve de 'islamistische studente'. Het was, denk ik, een kleine moeite om naar haar naam te informeren (misschien werd het tijdens de bijeenkomst zelfs genoemd).

Door Peter Breedveld op 16 november 2015

U hebt helemaal gelijk, mevrouw Payne. De islamitische studente heet Hafsa van der Leeuw en ik heb haar naam nu ook in het stukje gezet. Dank voor de opmerkzaamheid.

Door Wilma Blaak op 16 november 2015

Dank voor dit prachtige verslag. Dat we met elkaar in staat zijn om zo snel en met het volle vertrouwen van vele betrokkenenen die ons faciliteerden, deze geimproviseerde solidariteitsactie te organiseren vind ik heel bemoedigend. Klopt het dat we de naam van de Boeddhistische collega nog missen?

Door Hafsa Chairi op 18 november 2015

Beste Peter, mijn naam is Hafsa Chairi. Zou je dat alsjeblieft willen aanpassen? Alvast bedankt!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.