Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

mondkapje
Politiek 13 oktober 2020

Minister voorspelt mondkapjes in hoger onderwijs

Er is een goede kans dat er een landelijk advies komt om mondkapjes te dragen in hogescholen en universiteiten, zegt minister Van Engelshoven in een interview met het HOP. Naar verwachting zal het kabinet de maatregel vanavond bekend maken.

“Het is natuurlijk niet ideaal als een hogeschool en universiteit in dezelfde stad een ander beleid voeren”, zegt Van Engelshoven. Dat is bijvoorbeeld in Leiden het geval: de hogeschool eist mondkapjes, de universiteit niet.

Op de Vrije Universiteit Amsterdam verschilt het beleid zelfs per faculteit. De faculteit Bètawetenschappen heeft sinds deze week mondkapjes ingevoerd.

Lokaal

Vakbonden voelden al eerder voor een landelijk ‘advies’, maar de organisaties van studenten, universiteiten en hogescholen wilden liever lokale afwegingen maken. En je moet wel draagvlak hebben voor zulke beslissingen, meent Van Engelshoven.

Ze kwam erdoor onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. “We zien inmiddels ook de publieke opinie kantelen”, zegt ze. Dus heeft ze het nogmaals besproken in het kabinet.

Toch landelijk

“Ja, er is een goede kans dat er in het hoger onderwijs tóch een landelijk advies tot het dragen van mondkapjes komt”, stelt ze nu, “maar voor die tijd zullen de meeste instellingen al wel om zijn, vermoed ik.”

Vanavond geeft premier Rutte weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

HOP
BEELD: MartinD (Wikimedia)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.