Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Armpje drukken
Politiek 13 februari 2019

Minister, krijgt het hoger onderwijs wel genoeg geld?

Is het geld dat de regering apart heeft gezet voor het hoger onderwijs wel voldoende en wordt het goed besteed? Regeringspartij D66 wil dat zeker weten en vraagt minister Van Engelshoven om onderzoek.

Een commissie onder leiding van voormalig PvdA-staatsecretaris Van Rijn bekijkt momenteel hoe de bekostiging van het hoger onderwijs kan worden verbeterd. Bij de benoeming van deze commissie benadrukte minister Van Engelshoven dat het simpelweg verhogen van het budget geen oplossing was. De commissie heeft alleen de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe de huidige ‘taart’ het best kan worden verdeeld.

Maar D66-Kamerlid Paul van Meenen, partijgenoot van de minister, wil toch wel graag weten of het macrobudget voor het hoger onderwijs voldoet en of het past bij de verschillende beleidsdoelen. Er wordt momenteel al onderzocht of het primair en het voortgezet onderwijs voldoende geld hebben en Van Meenen vindt dat dit onderzoek er ook moet komen voor het mbo en het hoger onderwijs.

Geldgebrek

Ook de oppositie onder aanvoering van GroenLinks diende dinsdag een motie in die de regering opriep om de toereikendheid van de financiering van het hoger onderwijs en onderzoek alsnog te verkennen. Minister Van Engelshoven gaf de voorkeur aan de motie van D66, “maar misschien kunt u samen tot iets moois komen”. Op dinsdag 19 februari zal er over de moties worden gestemd.

Universiteitenvereniging VSNU is blij dat de Tweede Kamer nader onderzoek wil. Volgens haar maakte eerder onderzoek duidelijk dat de knelpunten in de bekostiging “niet louter voortkomen uit de systematiek ervan, maar vooral uit een structureel gebrek aan middelen”.

HOP/HC

hits 190

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.