Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 22 mei 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem spreekt het mooiste Engels van allemaal

Minister Dijsselbloem is de winnaar van de Duidelijketaalprijs, jaarlijks toegekend door het Taalcentrum-VU. Van vijftien onderzochte bekende Nederlanders is hij degene die het beste Engels spreekt.

Dijsselbloem kreeg de prijs (een originele prent van Advalvas-cartoonist Bas van der Schot) vandaag uitgereikt door Wim Anker, winnaar van de Duidelijketaalprijs van vorig jaar.

Mooie zinnen

Dijsselbloem scoort volgens de jury, een team van Engelse taalkundigen van de VU onder leiding van dr. Laura Rupp, het hoogste in alle categorieën: woordenschat, grammatica en uitspraak. Ook zijn sociale taalvaardigheid is goed. Hij redt zich uitstekend met complexe onderwerpen, heeft een grote woordenschat, maakt mooie zinnen en spreekt die keurig uit. Dat heeft hij, zegt hij, allemaal te danken aan zijn anglofiele vader, die Engels docent was.

Behalve Dijsselbloem waren veertien andere bekende Nederlanders genomineerd, waarvan wetenschappers Louise Fresco en Robbert Dijkgraaf, rolstoeltennister Esther Vergeer en architect Rem Koolhaas na Dijsselbloem in de top 5 eindigden.

Grammaticale fouten

Hun Engels is erg goed, maar ze maken nog wel eens een foutje, bijvoorbeeld door Engelse woorden in een Nederlandse volgorde te zetten. Dan zeggen ze 'I thought always' in plaats van 'I always thought'.

Dat schijnt de makke te zijn van de huidige generatie: grammaticale fouten. De oudere generatie heeft meer moeite met de juiste uitspraak van Engelse woorden.

Peter Breedveld
BEELD: Monique Kooijmans

hits 66

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.