Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Week van de werkstress op de VU
Personeel 14 november 2017

Minder lijstjes voor minder stress

Week van de werkdruk

Het is de week van de werkdruk en dat zullen we weten ook. Dinsdag hield de FNV een bijeenkomst op de VU en donderdag vindt er een forumdiscussie plaats op initiatief van de ondernemingsraad.

Werkstress is ’s avonds om elf uur een mailtje van je baas krijgen. Of zondagmiddag pas de tentamenvragen ontvangen die je als secretaresse maandagochtend om negen uur in tweehonderd voud moet uitdelen. Of steeds meer werk doen met minder mensen vanwege bezuinigingen.

Het zijn zo maar een paar voorbeelden die werden genoemd op een bijeenkomst die de vakbond FNV dinsdag tussen de middag aan de VU organiseerde. Niet helemaal toevallig, want werkdruk aan de universiteiten is een van de speerpunten van de vakbonden. In de cao is afgesproken dat er voor eind van dit jaar per universiteit een plan van aanpak ligt.

Dat de werkdruk hoog is aan de universiteiten is algemeen bekend en erkend. Zo’n driekwart van de medewerkers vindt de werkdruk hoog tot zeer hoog volgens een enquête.

Zelftest

Voor wie zelf zijn werkdruk wil meten is er een test ontwikkeld met twaalf eenvoudige vragen. FNV-medewerker Beater van der Velden die de bijeenkomst presenteerde, raadt mensen aan samen met de afdeling die test in te vullen om zo het item van werkdruk concreet op de werkvloer bespreekbaar te maken, want daar ligt het begin van de oplossing. Niet meer taken doen dan je samen aan kunt, luidt het simpele advies. Als je na de test nog meer over werkdruk wilt weten kan je terecht op een aparte FNV site.

Plan van aanpak

Maar het aanpakken van werkdruk blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig te zijn. De VU heeft een werkgroep ingesteld waarin naast beleidsmedewerkers ook mensen uit de ondernemingsraad en de vakbonden zitten. Die moeten met een plan komen.

Vakbondslid Houkje Vlietstra vertelt dat het geen makkelijke klus is. Ze noemt een voorbeeld. “Het komt steeds vaker voor dat bij een Europese subsidie een promovendus maar voor drie jaar wordt betaald, terwijl nu al vaak vier jaar te kort blijkt. Kunnen we daar als universiteit niet wat aan doen?” Dat is een veelgehoorde klacht. De wijze waarop de universiteiten worden gefinancierd leidt tot een ratrace naar de bodem, waarbij iedereen de concurrent van iedereen wordt.

Maar goed, toch pleit Van der Velden en anderen ervoor de problemen op de werkvloer aan te pakken waar dat mogelijk is. De suggestie is dat onderdeelcommissies van faculteiten en diensten persoonlijke verhalen over werkdruk verzamelen en daar praktische oplossingen uit destilleren.

Afvinken

Een veel gehoorde klacht is in ieder geval dat er veel te veel regeltjes zijn en lijstjes ingevuld moeten worden. Dat komt niet alleen door kwaadaardige ambtenaren in Den Haag, maar ook de VU bazen en afdelingshoofden blijken heel goed te zijn in het bedenken van lijstjes die ter verantwoording afgevinkt moeten worden. Daar moet maar eens flink in geschrapt worden, is de breed gedragen gedachte bij de ongeveer dertig aanwezigen op deze lunch.

De VU vakbondsfunctionaris Régine Anmuth kondigt aan op haar site ook graag persoonlijke verhalen over werkdruk te willen publiceren. De eerste bijdrage is al toegezegd.  Docent arbeid- en gezondheidspsychologie bij het VU Medisch Centrum Petra Verdonk zal haar column die ze tijdens de lunch voorlas, op die site publiceren.

Dirk de Hoog
BEELD: Dirk de Hoog

hits 8

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.