Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Onderwijs 14 september 2018

Met soepeler bsa verdwijnt de studiestress niet

De norm voor het bindend studieadvies moet omlaag naar veertig punten, om zo de prestatiedruk op studenten te verminderen, stelt minister Van Engelshoven. Medewerkers van de VU betwijfelen of dat voldoende uithaalt.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vindt dat je van eerstejaars studenten niet meer dan een veertig studiepunten (EC’s) mag eisen. Martin van Hees, opleidingsdirecteur van de bachelor Philosophy, Politics and Economy (PPE), noemt die versoepeling van het bindend studieadvies (bsa) onderdeel van het “zwalkend beleid van de overheid”. In het kleinschalige en intensieve programma moeten PPE-studenten nu minimaal 54 punten behalen voor een positief bsa. Dankzij deze hogere bsa-norm blijft dezelfde groep studenten van jaar tot jaar bij elkaar, zegt Van Hees, en dat is voor de opbouw van het programma van groot belang. Het versterkt volgens hem bovendien de samenwerking tussen studenten. Door de strenge selectieprocedure en extra ondersteuning is de kans klein dat studenten op een opleiding zitten die niet bij ze past.

‘Goedkope oplossing’

Op de Vrije Universiteit is de standaardnorm 42 EC. Op de meeste opleidingen zal de verlaging dus weinig effect hebben. Maar onder andere Archeologie, pedagogische wetenschappen, PPE en psychologie hebben een hogere bsa-norm en zullen wel gevolgen merken van de maatregel. Volgens van Hees is het slechts een goedkope oplossing: “Hiervoor hoeft de portemonnee immers niet open.”

Financiële druk

Studieadviseur Inger Groesz en decaan Jan Nieuwenhuis vinden de voorgestelde versoepeling een goede ontwikkeling: volgens hen is het bsa zeker een stressfactor voor studenten. Groesz ziet hun financiële problemen echter als een groter risico voor hun welzijn. Volgens haar leggen studenten zichzelf de druk op om het maximale aantal punten per jaar te behalen, omdat uitloop van de studie meer geld zal kosten. Volgens een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geven steeds meer studenten aan financiële problemen te hebben, maar minister Van Engelshoven zegt het leenstelsel niet te zien als een oorzaak van de verhoogde prestatiedruk.

Murielle Posthuma, student-reporter
BEELD: Victoria Heath (Unsplash)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.