Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Student Robin Pocornie en Hans de Zwart van het Racism and Technology Center
Studenten 28 september 2022

Mensenrechtencollege buigt zich over discriminerende software

Bio-informaticastudent Robin Pocornie voelt zich gediscrimineerd door antispieksoftware van de VU. Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich op woensdag 12 oktober over deze zaak.

“De software herkent me niet als mens, en de universiteit erkent mijn ervaring niet”, stelde Pocornie in juli van dit jaar. De studente zegt in de afgelopen jaren vijf keer problemen te hebben gehad met inloggen voor een tentamen. De reden is volgens Pocornie dat de software haar niet als mens herkende vanwege haar donkere huidskleur. Pocornie zegt dat ze de zaak heeft aangekaart bij de VU, maar daar geen gehoor kreeg. Daarom diende ze een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Niet meer gebruikt

De VU gebruikte in de coronatijd antispieksoftware van Proctorio. Inmiddels zijn tentamens weer op de campus en wordt proctoringsoftware niet meer gebruikt. De VU zei in een eerder statement dat ze geen aanwijzingen heeft gevonden dat de software discrimineert, maar zal het oordeel van het mensenrechtencollege 'met belangstelling volgen'.

Welmoed Visser
BEELD: Racism and Technology Center

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.