Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Maatschappij 07 november 2022 reacties 1

Meldpunt bedreigde wetenschappers vandaag gelanceerd

Last van bedreigingen, intimidatie of agressie? Vanaf vandaag kunnen wetenschappers die zich onveilig voelen een speciaal telefoonnummer bellen of hulp zoeken op de website wetenschapveilig.nl.

De universiteiten, onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW lanceren vandaag het platform WetenschapVeilig. Dat doen ze in het bijzijn van minister Dijkgraaf en betrokken wetenschappers.

Het platform werd een jaar geleden aangekondigd vanwege de toenemende bedreigingen tegen wetenschappers door complotdenkers, radicale groeperingen en trollen op sociale media. Het is gemodelleerd aan PersVeilig, dat bedreigde journalisten bijstaat.

Impact

“Het is ontoelaatbaar dat wetenschappers in hun werk te maken krijgen met bedreiging, intimidatie en haatreacties”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL. “De impact hiervan op onze mensen is heel erg groot en we zien de bedreigingen als een aanval op de academische vrijheid.”

Het doel is wetenschappers snel de juiste hulp te bieden. Ze kunnen 24 uur per dag telefonisch terecht bij een meldkamer. Ook kunnen ze via de website een melding doen, die wordt doorgestuurd aan hun werkgever. “De werkgever neemt binnen één werkdag contact op met de melders”, staat in de aankondiging.

De bedreigde wetenschappers worden dan in contact gebracht met veiligheidsspecialisten, HR-medewerkers, juristen, communicatiemedewerkers of anderen die hen kunnen helpen.

Aangifte

Universiteitsbestuurders hebben vaker laten weten dat ze hun wetenschappers steunen. Vorig jaar verkondigden ze dat ze altijd aangifte zouden doen bij bedreiging, geweld, stalking, inbraak of diefstal. In zijn eerste publieke toespraak als minister vroeg ook Robbert Dijkgraaf aandacht voor de veiligheid van wetenschappers.

HOP/BB
BEELD: Yogi Purnama via Unsplash

{ Lees de 1 reacties}

Door Biodivers op 08 november 2022
En wat gaat de VU doen? Bedreiging is strafbaar. Daden moeten consequenties hebben. Is de dader student/ medewerker? Het antwoord laat zich raden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.