NIEUWS

Arbeidsmarkt 24 oktober 2018

Meeste studenten krijgen hogere stagevergoeding

De stagevergoeding voor studenten in de tien best betalende bedrijfstakken is sinds 2016 met 12 procent gestegen: van 524 euro naar gemiddeld 588 euro per maand. Consultancy-stagiairs bij wervingsbureau EY-Parthenon verdienen het meest: 3.000 euro.

Stagiairs in vrijwel alle branches krijgen meer betaald dan twee jaar geleden, ontdekte Magnet.me, een Nederlands-Brits carrièrenetwerk voor studenten en starters. Het bedrijf onderzocht daarvoor 1.200 stages in Nederland.

Rechtenstudenten krijgen ook nu weer de hoogste stagevergoeding. Advocatenkantoren betalen weliswaar 133 euro minder per maand dan in 2016, maar met 705 euro voeren ze de top 5 van best betalende bedrijfstakken nog altijd aan. Op de voet volgen strategische consultancy bureaus en chemiebedrijven (700 euro), de overheid (584 euro) en het domein juridisch (576 euro): denk aan rechtbanken, het Openbaar Ministerie en notariskantoren.

Helemaal niks

De exorbitante stagevergoedingen voor toekomstige consultants en advocaten staan in schril contrast met die in bedrijfstakken als design, logistics, marketing, retail en entertainment, waar stagiairs het soms helemaal zonder stagevergoeding moeten zien te rooien. Dat was bij 18 van de 1.187 onderzochte stageplekken het geval. Bij design (187 euro), entertainment (250 euro) en hospitality (250 euro) zijn de vergoedingen gemiddeld het laagst.

De vijf bestbetaalde stageplekken leveren in totaal ruim 44 procent meer op dan twee jaar geleden. EY-Parthenon spant de kroon: het Amerikaanse bedrijf betaalt zijn consultancy-stagiairs maar liefst 3.000 euro per maand.

Vroeg binnenhalen

Volgens een woordvoerder van Magnet.me is er in de topsectoren sprake van een ‘war for talent’. “We horen al een tijd over toenemende krapte op de arbeidsmarkt en dat vertaalt zich nu ook in euro’s voor stagiairs. Bedrijven en organisaties willen het grootste talent zo vroeg mogelijk binnenhalen en zijn duidelijk bereid daar steeds meer geld voor uit te trekken.”

Uit de Nationale Stagemonitor bleek deze zomer al dat de maandelijkse stagevergoeding sinds 2017 is gestegen van gemiddeld 293 naar 317 euro. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat er bij sollicitaties minder wordt gediscrimineerd en dat de verschillen in vergoedingen tussen allochtone en autochtone stagiairs kleiner zijn geworden.

HOP/SW
BEELD: Thought Catalog (Unsplash)

hits 29

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.