NIEUWS

Meer tijd voor nakijken tentamens
Onderwijs 27 oktober 2016

Meer tijd voor nakijken

Faculteiten mogen komend studiejaar vijf werkdagen langer doen over het nakijken van tentamens met minstens de helft open vragen en van omvangrijke werkstukken. Dat hebben het bestuur en de medezeggenschap afgesproken. Nu geldt nog een nakijktermijn van maximaal tien werkdagen.

De regeling is tot stand gekomen op verzoek van de universitaire studentenraad en de ondernemingsraad. Die constateerden dat door de huidige nakijktermijn steeds vaker multiple-choicetoetsen worden afgenomen. En dat is niet in het belang van de onderwijskwaliteit. Ook hebben docenten nu weinig tijd om op werkstukken goede feedback te geven.

Tijdelijk

De regeling geldt voorlopig voor één studiejaar. Voor dit compromis is gekozen omdat de medezeggenschap anders niet wilde instemmen met de Model Onderwijs- en Examenregelingen (Oer) voor 2017-2018. Het college van bestuur zegt begrip te hebben voor de inhoudelijke argumenten van de studenten. Ook veel docenten vinden de nakijktermijn te krap. Maar de nakijktermijn van tien dagen is vastgelegd in de Bachelor-Masterrichtlijn. Die wordt dit najaar geëvalueerd, en het bestuur wil met een definitieve regeling wachten op de uitkomsten van de evaluatie.

Niet verplicht

Overigens zijn de faculteiten niet verplicht de nakijktermijn te verlengen. De faculteitsbesturen moeten nu een voorstel doen aan hun eigen medezeggenschapsraden bij het vaststellen van de facultaire Oer' s. Er zijn trouwens nu al faculteiten die ontheffing hebben van de tiendagenregeling, zoals Gedrag en Beweging.

Dirk de Hoog
BEELD: Peter Valckx

hits 520

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.