Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

vrouwelijke astronaut
Maatschappij 13 november 2019

Meer jonge vrouwen kiezen voor exact

Zorg, welzijn en onderwijs, het zijn en blijven de sectoren waar de meeste hoogopgeleide vrouwen te vinden zijn. Maar de jonge vrouwelijke garde kiest ook vaker voor studierichtingen als wiskunde, natuur en techniek, blijkt uit nieuwe cijfers.

Gespecialiseerd verpleegkundige of basisschoolleerkracht? Grote kans dat het over een vrouw gaat. In 2018 bestond meer dan 80 procent van de werkenden in deze beroepen namelijk uit vrouwen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Onder psychologen, sociologen, artsen, taalkundigen en fysiotherapeuten neemt het aandeel vrouwen sterk toe.

vrouwenberoepen
Bron: CBS

Bij de top tien mannelijke beroepen is sinds 2013 nauwelijks iets veranderd. Hoogopgeleide mannen kiezen vooral voor werk als elektrotechnisch ingenieur, manager logistiek, manager ICT en manager productie. Deze beroepsgroepen bestaan voor 90 procent of meer uit mannen.

mannenberoepen
Bron: CBS

Wat vrouwen en mannen studeren is mede bepalend voor de baan die ze later krijgen. Het is daarom niet gek dat vrouwen vooral een diploma hebben in studierichtingen als onderwijs en welzijn en gezondheidszorg. Mannen kiezen vaker voor de technische hoek, zoals informatica, technische dienstverlening, transport en logistiek.

Maar jongere vrouwen zijn ook steeds meer geïnteresseerd in wiskunde, natuurwetenschappen en techniek, industrie en bouwkunde. Van de 15- tot 45-jarige hoogopgeleide vrouwen heeft daar respectievelijk 44,5 procent en 22,1 procent in 2018 een diploma in behaald. Voor de oudere garde, tussen de 45 en 75 jaar, is dat maar 24,5 en 13,7 procent.

vrouwenstudies
Bron: CBS

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de top. Daarbij speelt mee dat zij vaker in deeltijd werken dan mannen, aldus het CBS. Zo was 36 procent van de Tweede Kamerleden in 2018 vrouw, bij topfuncties binnen de rijksdienst was dat 38 procent. Wel waren er eind vorig jaar meer vrouwelijke dan mannelijke rechters, namelijk 63 procent.

HOP/MZ

hits 90

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.