Popup-Niks-missen-2.png

studeren vanuit het buitenland
Campus 15 september 2020

Meer buitenlandse studenten aan de VU - ook vanuit thuis

De instroom van buitenlandse studenten in een Engelstalige bachelor of master groeit dit jaar met maximaal tien procent, schat de Vrije Universiteit. Maar door het coronavirus zijn lang niet alle studenten in Nederland.

Rond de 2200 nieuwe buitenlandse studenten zijn gestart met een opleiding aan de VU dit collegejaar – het precieze aantal wordt na 1 oktober bekendgemaakt. De helft van hen heeft een adres in Nederland, blijkt uit de cijfers van het International Office. “Dat percentage ligt in werkelijkheid hoger”, zegt Paul Steeman van International Office. “Veel studenten zijn al in Nederland, maar moeten hun adres nog doorgeven.”

Eerste keer

Sommige VU-studenten startten met hun studie terwijl ze nog nooit in Nederland zijn geweest. Daniela Fernandes, masterstudent international management, studeert vanuit Portugal. “Het zou mijn eerste keer in Amsterdam zijn, dus het is gek dat ik nu de stad, cultuur en de mensen van mijn studie niet kan leren kennen. Er worden wel ontmoetingen gepland in online groepsgesprekken, maar daar kan ik niet bij zijn.”

Minder aanmeldingen

Marija Nikolić, secretaris van ESN, een vereniging voor buitenlandse studenten, merkt hoe door corona minder studenten zich aanmelden en deelnemen aan evenementen. “We mochten alleen online introductieactiviteiten organiseren dit jaar. Dat was geen succes en er kwam überhaupt maar een handjevol mensen op af, maar van studenten die in het buitenland zitten heb ik niks gehoord”, vertelt Nikolić. De focus voor ESN ligt nu op fysieke bijeenkomsten met gepaste afstand. Voor studenten in het buitenland zijn vooralsnog geen speciale activiteiten gepland.

Colette Wibaut, minorstudent journalistiek
BEELD: Ramy Mans (Unsplash)

{ Lees de 1 reacties}

Door Peter van den Hoeven op 15 september 2020

Leuk artikel!

Wat vervelend voor die studenten, ik hoop dat ze over een tijdje toch van onze rijke cultuur mogen proeven. Je hebt immers maar één studententijd.

Groetjes Peter