Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Huisvesting 02 februari 2016

LSVb waarschuwt voor vijfjarige huurcontracten

Straks zitten studenten vijf jaar aan het huurcontract voor hun kamer vast en mogen ze niet tussentijds opzeggen. Daarvoor waarschuwen de Landelijke Studenten Vakbond en de Nederlandse Woonbond.

Vandaag praat de Tweede Kamer over het openbreken van de huurmarkt. In een wetsvoorstel van het kabinet wordt de huurbescherming ingeperkt en komen er allerlei tijdelijke huurcontracten voor studenten, promovendi, jongeren en vluchtelingen.

Maas in de wet

Maar er zit een maas in het wetsvoorstel, meent de LSVb. Kamerverhuurders kunnen studenten straks voor vijf jaar vastleggen. Want het wetsvoorstel maakt vijfjarige contracten mogelijk die je niet voortijdig kunt opzeggen.

“Bij een éénjarig contract valt dit misschien te overzien, maar vijf jaar vastzitten aan een huurcontract lijkt ons zeer onwenselijk”, aldus voorzitter Stefan Wirken.

Niet goed doordacht

Ook de Nederlandse Woonbond heeft hierover aan de bel getrokken. “Het is een vreemd mankement”, bevestigt woordvoerder Marcel Trip. “Als huurder heb je er niets aan: na vijf jaar kun je op straat staan en voor die tijd kun je niet weg.”

Het wetsvoorstel is niet goed doordacht, stelt de LSVb. Naast campuscontracten (als je niet meer studeert, moet je je woning uit) en antikraakcontracten (je mag blijven tot het pand in gebruik wordt genomen) komen er nog meer tijdelijke contracten.

Meer woonruimte

Het kabinet is daar juist voorstander van. Er zijn allerlei verhuurders die de huurbescherming te streng vinden en daarom hun kamers liever niet verhuren. Dankzij het wetsvoorstel komt er naar verwachting meer woonruimte beschikbaar.

HOP/BB

hits 2

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.